Obrenovac, 29.02.2020

Sprečavanje zloupotrebe prava na poljoprivredne subvencije


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 13.02.2019.
Šta sve donose izmene pravilnika o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava?

Foto:Printscreen
Sa ciljem da se izbegne mogućnost zloupotrebe prava na subvencije, ali i da se poboljša tačnost i pouzdanost registra, došlo je do izmena u pravilniku o upisu poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije.

„Ono što su nove izmene jesu kaznene odredbe i odredba koja kaže da će se preregistracija vršiti kao i u poslednje dve godine, odnosno prijavljivaće se samo promene u odnosu na postojeće stanje. Što se tiče te kaznene odredbe, naši poljoprivrednici će morati da prijave sve zasejane površine, gde ćemo imati jednu vrstu kontrole, kako bismo sprečili zloupotrebe“, objasnio je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj.

Bogićević dodaje i da se u poslednje vreme veliki broj gazdinstava registruje nenamenski, zbog čega će Ministarstvo pristupiti sistematskom rešavanju ovog problema.

Ukoliko se bude utvrdilo da poljoprivrednici nisu dali tačne podatke, prijavili promene statusne prirode i one vezane za površine, biljnu kulturu ili vrstu stoke, njima će biti dodeljen pasivni status u registru.

„To znači da pet godina neće moći da ostvaruju pravo na subvencije na poljoprivrednom gazdinstvu. Takvim uslovima, dobićemo realan broj gazdinstava, a oni koji se zaista bave boljoprivredom, moći će da dobiju i veće subvencije“, rekao je Bogićević.

Obnova registracije mora se izvršiti od 1. marta do 30. aprila, a vrši se dostavljanjem propisanih obrazaca Upravi za trezor.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE