Obrenovac, 25.08.2019

NOVINE KOJE ĆE VAS OBRADOVATI


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 09.10.2018.
Evo kakvu zaštitu korisnika mobilnih usluga predviđa novi zakon...

Foto:N1
Novi zakon o elektronskim komunikacijama koji trebalo bi da omogući potrošačima da prekinu ugovor sa mobilnim operaterima i pre isteka, bez plaćanja svih preostalih pretplata, uskoro bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri.

O tome kakva će biti prava potrošača, za infobiz je govorila Irini Reljin, pomoćnica ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj.

Ona je rekla da se očekuje da zakon bude u jesenjoj skupštinskoj proceduri usvojen.

"Ono što je nama važno jeste da što pre bude usvojen zato što naša čitava industrija čeka i možda zbog toga imamo neke određene gubitke", dodala je.

Reljin kaže da je u ovaj zakon uneto oko 80 odsto novina. Jedna od tih je zaštita potrošača prilikom raskidanja ugovora sa operatorom.

"Korisnik ima pravo da raskine ugovor u bilo kom trenutku, pritom su obaveze koje dužan da obavi specificirane. Ukoliko ste recimo koristili popust za interenet za 24 meseca vi ne isplaćujete taj ostatak koji niste potrošili. Kada je u pitanju neka oprema koju ste dobili, onda ste dužni da platite maloprodajnu cenu uređaja. Operatori su sada u obavezi i da ponude zaštitu dece. Zatim, ukoliko imate neke sporove sa operatorom imate mogućnost van sudskih sporova i to obavlja regulatorW, pojasnila je ona.

Upitana zbog čega je Zakon o elektronskim komunikacijama do sada bio u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača, Reljin je rekla da je on donet 2014, a Zakon o zaštiti potrošača malo kasnije.

"Mi nismo imali obavezu, a nemamo je ni sada da to učinimo, ali smatramo da je potrebno da to uskladimo i pojasnimo", dodala je ona.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE