Obrenovac, 18.01.2020

ŽENE ĆE TEK 2220. IMATI ISTU PLATU KAO MUŠKARCI


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 19.12.2018.
Srpkinje trenutno dominiraju na Balkanu, a ovakva je realna situacija u zemlji

Foto:Pixabay
Žene moraju da čekaju još 202 godine kako bi se u platama izjednačile s muškarcima i imale iste mogućnosti zapošljavanja, pokazuje izveštaj Svetskog ekonomskog foruma o rodnoj ravnopravnosti za 2018. godinu.

Srbija se, prema ovom izveštaju, nalazi na 38. poziciji od ukupno 149 zemalja i u odnosu na prošlu godinu napredovala je za dva mesta. Naša zemlja je danas najbolje plasirana zemlja u regionu kada je u pitanju rodna ravnopravnost, ostavivši iza sebe Hrvatsku na 59. mestu, Bosnu i Hercegovinu na 62. poziciji, Makedoniju na 66, a Crnu Goru na 69. mestu. Ubedljivo prvo mesto već deset godina drži Island.

U izveštaju se navodi da je u Srbiji zaposleno 57,8 odsto žena i 72,1 odsto muškaraca. Dok je prosečna muška zarada 18.342 dolara, žene godišnje u proseku zarade 11.982 dolara. Na visokopozicioniranim mestima u firmama i u državi nalazi se 30,7 odsto žena nasuprot 69,3 odsto muškaraca.

U poslednjih 50 godina žene su vodile ovu državu 2,3 godine, dok su muškarci bili na čelu zemlje 47,7 godina. U Parlamentu ima 34,4 odsto žena i skoro duplo više muškaraca, 65,6 odsto. Takođe, na 26,3 odsto ministarki u našoj zemlji ima 73,7 ministara.

Zdrav životni vek žena nešto je veći nego muškaraca i nasuprot muških 65,4 godine života, iznosi 69,4 godine.

Svetski ekonomski forum navodi da ćerke u Srbiji imaju pravo nasleđivanja, da u pismenosti žene zaostaju za muškarcima relativno malo - 98,2 u odnosu na 99,5 odsto i da 24 odsto žena tokom života bude žrtva porodičnog nasilja.

U Srbiji više žena ima u umetnosti, humanističkim naukama, obrazovanju, zdravstvu, novinarstvu i socijalnom radu, a manje žena u šumarstvu, veterini, poljoprivredi, mašinstvu, IT sektoru.

Ove je godine na čelu svih država sveta je samo 17 žena, a 18 odsto ministarskih pozicija u svetu drže žene uz 24 odsto parlamentarnih mandata u svetu.

Problem je i što nove tehnologije poput veštačke inteligencije i robota otimaju poslove koje su tradicionalno obavljale žene uključujući administraciju, uslužne delatnosti i telemarketing.

Globalni Gender Gap Index kreiran je da meri dostignuća u rodnoj ravnopravnosti u četiri oblasti:Ekonomska participacija i šanse, Obrazovna postignuća, Zdravlje i trajanje života i Političko osnaživanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE