Obrenovac, 19.06.2019

ŽENE, POKRENITE BIZNIS


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 28.11.2018.
Država pomaže sa 100 miliona dinara!

Foto:Thinkstock
Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj opredelio je bespovratna sredstva, u iznosu od 100 miliona dinara, uz podršku Skupštine grada Beograda i Kancelarije za mlade.

To je najavio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i istakao da je preduzeto dosta aktivnosti kako bi ženama bilo olakšano uključivanje u ovu oblast, a jedna od njih je Program podrške razvoju i promociji inovacionog ženskog preduzetništva koji je započet ove godine.

Glavni cilj je unapređenje inovacionog preduzetništva među ženama kroz promociju, afirmaciju i direktnu podršku u realizaciji njihovih ideja.

On je na radnom doručku povodom predstavljanja ciljeva i statusa Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva novinarima rekao da je u Srbiji problem to što je u inovacionom preduzetništvu mnogo manje žena nego muškaraca.

"Važno je da deca od osme ili devet godine uče programiranje, osnove preduzetništva, kako bi kasnije donosili svoje odluke i osnivali svoje startap kompanije", rekao je Popović.

On je ukazao da će biti podržana svaka ideja koja će pomoći razvoj ženskog preduzetništva i da je ove godine resorno ministarstvo izdvojilo značajna sredstva za njegovu promociju.

Kako kaže, želja je da što više mladih devojaka, kao i žena u srednjim godinama započne biznis, jer inovacije nisu samo IT tehnlogije, već one mogu da se pokrenu i u običnoj kućnoj radinosti, u selu, gradu...

"Najvažnije je biti hrabar i odvažan, i želimo da pomognemo i grantovima i podrškom u edukaciji ženama. Sa ovim programima nastavićemo i sledeće godine, a to je trend i u EU. Sve zemlje forisiraju ovakve projekte i žele da imaju što više žena u inovacionom preduzetništvu. Srbija će podržati sve dobre ideje", istakao je Popović.

Za projekat koji će biti nastavljen i naredne godine vlada veliko interesovanje i ima dosta dobrih ideja, rekao je ministar.

On je ukazao da će u narednih pet do deset godina biti velikih promena na tržištu rada i neke profesije će nestati, a neke nove će se pojaviti.

Član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević rekao je da je Beograd smanjio broj nezaposlenih i pokrenuo točak preduzetništva.

"Smatram da je od velike važnosti afirmacija i promocija preduzetnistva, a posebno ženskog kako bi se otklonili rodni stereotipi i obrabrile žene da pokrenu svoje kompanije. Mi smo kao grad spemni da im budemo od pomoći", dodao je Petronijević.

On je ukazao da žene ređe pokušavaju da se oprobaju u tome.

"Ako ne pokušate, nećete sigurno uspeti, a ako pokušate, možete biti primer dobre prakse", rekao je on i pozvao sve da posete sajt www.znanjemdocilja.rs na kome se mogu više informisati.

Jedan od osnivača platforme www. shtreber. com Stefanija Lukić podelila je svoje iskustvo, a ideja je bila da se pokrene sajt koji se bavi osavremenjivanjem načina učenja školskog gradiva.

"Mi nismo udžbenik, a želimo da ispunimo kriterijume današnjeg deteta koje malo drži pažnju na nečemu što nije interaktivno. Učenje kroz igru je sada postalo najveća platforma za učenje i 100.000 dece poseti naš sajt svakog meseca", rekla je Lukićeva.

Ivanka Stamenović, tekstilna dizanerka i predsednik Udruženja EkoBag, koje se bavi zaštitom životne sredine kroz reciklažu bilborda od kojih se prave upotrebni predmeti poput torbi, zapošljava žene koje imaju više od 50 godina, i pripadaju teže zapošljivoj grupi.

Kako kaže, posla ima dosta, i potrebno je još osam žena koje bi se obučile za taj posao.

"Oduvek sam imala preduzetnički duh, ideja, tako da sam kada sam ostala bez posla završila obuku i nakon toga sa koleginicom osnovala prvo socijalno ekološko preduzeće u Srbiji. Nikad ne treba reći moje vreme je prošlo, uvek je pravo vreme za dobre ideje", poručila je Ivanka.

Na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške razvoju ženskog preduzetništva mogu se javiti jedinice lokalne samouprave ali i organizacije koje konkurišu zajedno sa jedinicama lokalne samouprave u zavisnosti od toga za koju meru odnosno aktivnost u okviru Programa se konkuriše.

Više informacija se može naći na sajtu www.inovacije. gov.rs.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE