Obrenovac, 19.09.2019

┼ŻRTVE PORODI─îNOG NASILJA


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 30.06.2017.
Svaka tre─ça ┼żena u Srbiji strada od vatrenog oru┼żja

Foto:Profimedia


´╗┐

Studija pokazala u┼żasavaju─çe rezultate.

U Srbiji su od 2012. do 2015. godine 124 ┼żene ubijene u porodi─Źnom nasilju, od kojih 48 vatrenim oru┼żjem, zbog ─Źega je neophodna dosledna primena zakona o oru┼żju i municiji i o spre─Źavanju nasilja, kao i unošenje rodne dimenzije u vladine politike poput legalizacije oru┼żja, ocenjeno je danas na predstavljanju studije "Zloupotreba oru┼żja i rodno zasnovano nasilje".

Centar za istra┼żivanje javnih politika je saopštio da su u─Źesnici konferencije u Beogradu naveli da je nepoverenje u sposobnost institucija da pru┼że bezbednost gra─Ĺanima jedan od klju─Źnih razloga za posedovanje oru┼żja, ali i razloga zbog kojih ;┼żrtve rodno zasnovanog nasilja i dalje retko prijavljuju nasilje.

Ocenjeno je i da je profesionalno i "senzibilisano" postupanje slu┼żbenika i slu┼żbenica institucija u slu─Źajevima rodno zasnovanog nasilja, a posebno onim koji uklju─Źuju upotrebu i pretnju upotrebom oru┼żja, "najve─çe va┼żnosti za ja─Źanje poverenja u institucije".

U─Źesnici konferencije ukazali su i na potrebu odr┼żivosti ;uspostavljenih funkcionalnih dr┼żavnih i nedr┼żavnih mehanizama u zaštiti ┼żrtava nasilja u porodici, i omogu─çavanja stalnog ja─Źanja kapaciteta aktera koji doprinose suzbijanju nasilja i kulture oru┼żja u društvu, posebno u kontekstu realizacije obaveza preuzetih akcionim planovima za pregovore o pristupanju Srbije EU za poglavlja 23 i 24, kao i aktivnostima predvi─Ĺenim Nacionalnim akcionim planom za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN "┼Żene, mir, bezbednost" u Srbiji od 2017. do 2020. godine.

Istra┼żivanje zloupotrebe oru┼żja u rodno zasnovanom nasilju sprovedeno je u okviru projekta "Analiza zloupotrebe oru┼żja i uticaja na rodno zasnovano nasilje kroz gra─Ĺansku akciju i javno zagovaranje politika" koga je podr┼żala ambasada Holandije u Srbiji kroz program Matra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE