Obrenovac, 19.06.2019

SRBI VIŠE VOLE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 06.11.2018.
Ukoliko Evropska Unija promeni način pomeranja časovnika, to se sigurno neće automatski primeniti u našoj zemlji

Foto:Printscreen
Pomeranje kazaljki za jedan sat unazad donelo nam je dodatnih 60 minuta sna i manje dnevnog svetla. Takođe, ponovo su živnule spekulacije o mogućoj odluci u okviru institucija Evropske unije o potpunom prestanku pomeranja kazaljki dvaput godišnje. Ipak, ukoliko EU promeni način računanja vremena, to se neće automatski primeniti i u Srbiji, s obzirom na to da naša zemlja nije članica Unije.

Ovo, za "Novosti", potvrđuju u Ministarstvu privrede i naglašavaju da će naša država, kao zemlja kandidat, imati obavezu da se u najkraćem roku uskladi sa odlukom EU, ukoliko se ona izglasa.

- Prema predlogu novog Zakona o računanju vremena, Srbija zasada zadržava način računanja vremena koji je na snazi od 2006. godine - kažu u Ministarstvu privrede.

Javnost već odavno negoduje zbog pomeranja časovnika. Posle svakog "ubrzavanja" ili "usporavanja" vremena za jedan čas, potežu se pitanja da li je bolje trajno ostati u letnjem ili u zimskom računanju vremena, kao i kakve posledice po ljudsko zdravlje i produktivnost ima "štimanje" časovnika po godišnjim dobima. Iz beogradskog astronomskog društva "Ruđer Bošković" kažu da je, na osnovu sprovedenih anketa, najviše zagovornika zimskog računanja vremena.

- Čini se da je najviše zagovornika ostajanja u osnovnoj časovnoj zoni, odnosno onoj koju čitamo kao zimsko vreme - kaže Branko Simonović iz ovog astronomskog društva. - Ipak, to rešenje nije dobro u pogledu iskorišćavanja svetlog dela dana tokom godine, bar sa ovakvim radnim vremenom. Sa druge strane, letnje vreme je u tom pogledu povoljnije, ali nas iz srednjoevropske časovne zone premešta u istočnoevropsku.

On smatra da bi najravnopravnije rešenje bilo - zimsko računanje vremena, ali sa pomerenim radnim vremenom za jedan čas ranije. Na taj način bismo, kaže Simonović, postigli prednosti i zimskog i letnjeg računanja vremena i vratili bismo časovnike na "staro stanje", koje je važilo pre uvođenja ukaznog vremena 1983.

EVROPA U ZONAMA?

Evropski ministri saobraćaja odlučili su, na nedavnom sastanku u Austriji, da još rade na pronalažnju najboljeg načina da se okonča pomeranje satova sa letnjeg na zimsko vreme i obrnuto.

Još u septembru, Evropska komisija predložila je da bi zemlje EU trebalo pojedinačno da se izjasne u oktobru 2019. godine da li će ostati u letnjem režimu ili će se prebaciti na zimski. Austrijski ministar saobraćaja Norbert Hofer rekao je da zemlje članice brine da bi, ako se ne postigne sporazum, Evropa mogla da završi u različitim vremenskim zonama. Ipak, kako su prenele svetske agencije, on se nada da će se konsenzus o tom pitanju postići do kraja godine.

KADA JE SUNCE U ZENITU...

Zimsko računanje vremena je pravo, astronomsko vreme, kada je Sunce u zenitu, na najvišoj tački na nebu u 12 sati, dok je letnje računanje vremena odluka države da se u oktobru časovnik pomeri unazad za 60 minuta, a u martu isto toliko unapred. Naziva se i - ukazno vreme. Ruska akademija medicinskih nauka saopštila je da menjanje režima računanja vremena povećava broj srčanih udara, učestalost samoubistava za 66 odsto, a i Hitna pomoć često interveniše kod hroničnih bolesnika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE