Obrenovac, 10.04.2020

Obilazak radova na izgradnji kanalizacione mreže u Zvečkoj


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 08.04.2019.
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predstavnici Gradske opštine Obrenovac uverili su se u to kako napreduje jedan od najvećih projekata na teriotriji naše opštine

Foto:lokalnenovine.rs
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas radove na izgradnji kanalizacione mreže u Mesnoj zajednici Zvečka koji će omogućiti da se na nju poveže više od stotinu domaćinstava.

Vesić je ovom prilikom napomenuo da će se ovde izgraditi četiri kilometra kanalizacije za šta je Grad Beograd izdvojio oko 500.000 evra, odnosno oko 60 miliona dinara.

"Na taj način na kanalizacionu mrežu će se povezati oko stotinu domaćinstava, a svako od njih imaće svoj šaht i crpnu pumpu. Pored toga uredićemo centar ovog sela, a narednih dana počinje izgradnja škole. Vrednost objekta je više od dva miliona evra i nju finansira Republika Srbija. Kad se završi više neće biti škola u Obrenovcu koje nemaju fiskulturnu salu", naglasio je Vesić.

On je najavio da će se na teritoriji opštine Obrenovac nalaziti jedan od jedanaest vrtića koje će Grad Beograd graditi tokom ove godine što će značajno pomoći da se smanji broj dece koja čekaju mesto u vrtiću.

"U državnim i privatnim vrtićima u Beogradu u ovom trenutku ima 71 odsto dece. Vlada Republike Srbije je dala obavezu svim lokalnim samoupravama da do 2025. godine 70 odsto dece bude u vrtićima, a mi smo taj standard dostigli šest godina ranije. Važno je da deca, bez obzira da li žive u centru ili prigradskim opštinama, imaju jednake uslove u vrtićima", kazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika dodao je i to da Grad Beograd takođe finansira izgradnju vodovoda koji se prostire prema Ubu, a koji će obezbediti snabdevanje vodom za oko 13 odsto opštine Obrenovac.

"Poslednjih šest godina uložili smo četiri puta više sredstava u prigradske opštine nego što je ulagano od 2008. do 2013. godine. U prigradske opštine ulažemo od sredstava iz naknade za izgradnju i zato kada vidite nove kranove u Beogradu znajte da će biti više para za izgradnju nedostajuće infrastrukture u prigradskim opštinama. Izdali smo građevinske dozvole za preko milion kvadrata što samo govori o tome da imamo više para za ulaganje i to se vidi na terenu", kazao je Vesić.

On smatra da je Obrenovac najbolji primer kako strane investicije, kao što je fabrika ”Mei Ta”, menjaju način života ljudi.

"To samo govori o tome koliko su te strane investicije važne i zato je naša politika da svaka prigradska opština u Beogradu dobije bar po jednu stranu investiciju kako bi se otvorila nova radna mesta. Mi smo 2013. godine zatekli nezaposlenost od 24 procenta, a danas je ona u Beogradu ispod deset odsto", istakao je Vesić.

On je najavio da će Grad Beograd u saradnji sa Vladom Republike Srbije promeniti kategorizaciju prigradskih opština kako bi se omogućilo da svaka ima bar jednu stranu investiciju koja će pružiti nova radna mesta.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da po završetku brojnih infrastrukturnih radova neće biti nikakve razlike između građana Zvečke i građana Beograda koji žive u centralnim gradskim opštinama. On je o tome govorio osvrnuvši se na kanalizacioni sistem, toplodalekovod, novu školu i fiskulturnu salu.

"To je najveći uspeh gradske vlasti i ja se u ime svih građana Zvečke zahvaljujem Skupštini Grada Beograda što na ovaj način već nekoliko godina unazad gleda na nas kao na početak Beograda, a ne kao na njegov kraj", kazao je Čučković.

Onako kako danas izgleda ovo gradilište tako će biti i u svih ostalih 30 sela u Obrenovcu, poručio je Čučković i dodao da je ponosan na činjenicu da je Obrenovac najveće gradilište u Beogradu sa više od stotinu aktivnih gradilišta, a da je Zvečka najveće gradilište u Obrenovcu.

Direktor JKP ”Vodovod i kanalizacija" Branko Matić objasnio je da se radovi izvode i sa jedne i druge strane Valjevskog puta u Zvečkoj.

"U pitanju je 4 kilometra kanalizacione mreže i sa jedne i druge strane puta od skretanja za Grebaču do skretanja za Ulicu Cara Lazara. Imaćemo 80 priključaka na niskopritisnu kanalizaciju i 60 priključaka na gravitacioni deo kanalizacije. Kada budemo završili ovaj projekat nadam se da ćemo odmah preći na Šabački deo Zvečke, pri kraju je postupak za dobijanje građevinske dozvole, u pitanju su dani kada ćemo je dobiti", naveo je Matić.

On je rekao da svaki realizovani projekat predstavlja posledicu odlične saradnje između opštine Obrenovac i Grada Beograda.

"Želeo bih da kažem da recept za ovakav rad su dve stvari: odlična saradnja sa opštinom i gradom Beogradom kao i Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda koji prihvataju projekte sa građevinskom dozvolom i imati ljude u preduzeću sa vizijom koji će uporedo sa izgradnjom i rekonstrukcijom da rade nove projekte, da pribavljaju građevinske dozvole i da u onom trenutku kad se obezbede sredstva uvek imamo projekat sa građevinskom dozvolom koji može da počne da se radi", izjavio je Matić.

Predstavnici Saveta mesne zajednice Zvečka uvereni su da će izgradnja kanalizacije i treće magistrale toplovoda višestruko unaprediti uslove života, jer su radovi važni infrastrukturno, ali i ekološki zbog smanjenja zagađenja zemljišta i vazduha.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE