Obrenovac, 31.03.2020

IMA LI VAS ?


Izvor: b92,Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 05.03.2020.
Ministarstvo dr┼żavne uprave i lokalne samouprave poziva sve gra─Ĺanke i gra─Ĺane da na vreme provere da li su upisani u Jedinstveni bira─Źki spisak (JBS)

Foto:Depositphotos/ tomloel


Ako jesu, da li su im upisani li─Źni podaci ta─Źni, kako bi mogli da ostvare pravo glasa na raspisanim izborima za izbor narodnih poslanika, izbor poslanika u Skup┼ítinu AP Vojvodina i izbor odbornika u skup┼ítine gradova i skup┼ítine op┼ítina koji ─çe biti odr┼żani 26. aprila 2020. godine.                         

Pravo na uvid u bira─Źki spisak ima svaki gra─Ĺanin u cilju provere li─Źnih podataka upisanih u bira─Źki spisak i mo┼że se izvr┼íiti neposredno u op┼ítinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj gra─Ĺanin ima prebivali┼íte, odnosno boravi┼íte za interno raseljena lica, kao i elektronskim putem na zvani─Źnoj internet stranici Ministarstva - upit.birackispisak.gov.rs 

 Jedinstveni bira─Źki spisak (JBS) je javna isprava u kojoj se vodi jedinstvena evidencija dr┼żavljana Republike Srbije koji imaju bira─Źko pravo. Vodi se putem savremenih tehnologija, kao elektronska baza podataka i svakodnevno se a┼żurira po jedinstvenoj metodologiji. 

 JBS vodi Ministarstvo dr┼żavne uprave i lokalne samouprave, dok a┼żuriranje bira─Źkog spiska za podru─Źje jedinice lokalne samouprave vr┼íi op┼ítinska, odnosno gradska uprava. A┼żuriranje dela bira─Źkog spiska za podru─Źje jedinice lokalne samouprave od strane op┼ítinske odnosno gradske uprave obuhvata: upis, brisanje, izmene, dopune ili ispravke po slu┼żbenoj du┼żnosti ili na zahtev gra─Ĺana, o ─Źemu se donosi odgovaraju─çe re┼íenje. 

 Upis u bira─Źki spisak je uslov za ostvarivanje bira─Źkog prava, a bira─Ź mo┼że biti samo jednom upisan u bira─Źki spisak, , podse─ça Ministarstvo dr┼żavne uprave i lokalne samouprave. 

 U bira─Źki spisak upisuju se punoletni i poslovno sposobni dr┼żavljani Republike Srbije, odnosno osobe koje imaju bira─Źko pravo - prema mestu prebivali┼íta, odnosno mestu boravi┼íta za interno raseljena lica. 

 Postupak upisa, promena (izmena, dopuna ili ispravka) i brisanja iz bira─Źkog spiska sprovodi se po slu┼żbenoj du┼żnosti ili na zahtev gra─Ĺana. Gra─Ĺanin zahtev za promenu u bira─Źkom spisku podnosi op┼ítinskoj odnosno gradskoj upravi po mestu njegovog prebivali┼íta, odnosno mestu boravi┼ía za interno raseljena lica. 

 Svaka promena u bira─Źkom spisku mora da se zasniva na podacima iz mati─Źnih knjiga, drugih slu┼żbenih evidencija i javnih isprava (npr. izvodi iz mati─Źnih knjiga ro─Ĺenih, ven─Źanih ili umrlih, li─Źna karta, dokaz o prebivali┼ítu, uverenje o dr┼żavljanstvu, pravnosna┼żno re┼íenje o vra─çanju poslovne sposobnosti) o ─Źemu odgovaraju─çe re┼íenje do zaklju─Źenja bira─Źkog spiska (15 dana pre dana izbora, odnosno 10. aprila 2020. godine) donosi op┼ítinska odnosno gradska uprava, a od zaklju─Źenja bira─Źkog spiska pa sve do 72 ─Źasa pre dana izbora re┼íenje donosi Ministarstvo. 

 Podnosilac zahteva mo┼że na re┼íenje op┼ítinske odnosno gradske uprave podneti ┼żalbu Ministarstvu dr┼żavne uprave i lokalne samouprave u roku od 24 ─Źasa od dana kada je re┼íenje primio, a protiv re┼íenja Ministarstva mo┼że se podneti tu┼żba Upravnom sudu u roku od 24 ─Źasa od dana kada je re┼íenje primljeno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE