Obrenovac, 24.06.2024

OVE ŽENE ĆE NA CRTU MUŠKARCIMA


Izvor: Blic | Obrenovac, 08.03.2022.
Na predsedničkim izborima u Srbiji 3. aprila po prvi put će se naći i tri žene kandidatkinje za šefa države – Biljana Stojković iz koalicije Moramo, Branka Stamenković, koju su predložili Suverenisti, i Milica Đurđević Stamenkoviski ispred Zavetnika.

Foto:J.I,S.K,M.I,V.M,V.Ž, RAS SRBIJA
Koliki je to iskorak ka potpunoj rodnoj ravnopravnosti u sferi politike pokazuje i činjenica da na prethodnim predsedničkim izborima 2017. godine nijedna žena nije bila kandidat za predsednika, dok je pre 10 godina to bila samo Jadranka Šešelj, supruga lidera radikala, koji je tada bio na suđenju u Hagu.

 

Pored tri kandidatkinje za predsednika, za sada je poznato da će se na izbornoj listi još naći i Aleksandar Vučić, ispred Srpske napredne stranke Zdravko Ponoš, ispred Ujedinjene opozicije, Miloš Jovanović, kandidat koalicije NADA, Boško Obradović, koga je kandidovao Patriotski blok predvođen Dverima, Boris Tadić ispred koalicije " Boris Tadić  - Ajmo ljudi"  i Srđan Škoro, ispred udruženja građana "Da se struka pita". 

 

Kuriozitet je da su se za ženu kao kandidata za predsednika odlučile stranke različitih ideoloških orijentacija. I takozvana zeleno-leva koalicija “Moramo”, koju čine Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Ekološki ustanak, ali i desno orijentisane liste – “Zavetnici” i “Suverenisti”.

 

Stojković: Ustavni patriotizam umesto primitivnog nacionalizma

 

Kandidatkinja koalicije “Moramo” Biljana Stojković istakla je na promociji da će "zastupati ustavni patriotizam umesto primitivnog nacionalizma, koji nas tera samo u mržnju". Kako je rekla, prihvatila je da bude predsednička kandidatkinja, jer smatra da je koalicija "Moramo" stalno na ulicama i uz ljude, što je njoj najvažnije.

 

Stamenković: Svesna sam težine zadatka

S druge strane, kandidatkinja Suverenista Branka Stamenković je rekla da izborima pristupa “sa velikim osećajem odgovornosti i ozbiljnosti, potpuno svesna težine tog zadatka”.

 

- Na predsedničke izbore 3. aprila pred glasače izlazim sa očekivanjem da mi, kao ženi iz naroda, ukažu čast i poverenje da nas predstavljam.

 

Đurđević: Naš program nisu obećanja nego zavet

Liderka “Zavetnika” Milica Đurđević Stamenkovski među prvima je ozvaničila kandidaturu za predsednika. Kako je rekla, “Zavetnici” nisu odustali od svojih programskih načela za 10 godina i da će se boriti za pitanja porodice, privrede i za Kosovo i Metohiju. Njihov program nisu obećanja, kako je rekla, već "zavet koji smo dali precima koji su se borili upravo za tu našu zemlju, ćirilicu, svako dete, nošnju, svaki deo Srbije, potok", naglasila je Đurđević Stamenkovski.

 

Čolović: Žene su sigurno osveženje na političkoj sceni

Programski direktor CESID-a Ivo Čolović ističe za “Blic” da su istraživanja pokazala da je sve veći procenat žena glasača koje traže svoju predstavnicu na izborima i u institucijama. Kvote koje podstiču žene da se nađu na izbornim listama političkih partija su dovele do njihovog povećanog učešÄ‡a u političkom životu Srbije.

 

Samim tim, bilo ja za očekivati da se svojim radom, kompetencijom i harizmom jedan deo njih nađe i u ulozi kandidatkinje za mesto predsednice države. - Žene kao predsednički kandidati sigurno predstavljaju osveženje na našoj političkoj sceni, pogotovo što se u poslednje vreme sve češÄ‡e mogu čuti zahtevi za novim ličnostima u politici. Ako se ima u vidu politička tradicija u Srbiji i činjenica da su muškarci dominirali u srpskoj politici, upravo žene predsatvljaju nove političke ličnosti i nekoga ko može ostaviti pozitivan utisak na glasače - naglašava Čolović.

 

Kako kaže, kakav će žene ostvariti rezultat na izborima već je drugo pitanje.

 

- Osim njihove ličnosti i ideologije koju zastupaju, izborni rezultat koji će ostvariti zavisi i od političke stranke odnosno programa koji predstavljaju – zaključuje Čolović.

 

Pored tri kandidatkinje za predsednicu Srbije, još dve žene su izuzetno istaknute na izborima koji nas očekuju 3. aprila. Profesorka Danica Grujičić je prva na listi SNS, dok je Marinika Tepić nositeljka liste Ujedinjene opozicije. Inače su njih dve poslednjih dana najistaknutije u kampanji za parlamentarne izbore koja je uveliko počela.

 

11 lista za parlamentarne izbore

 

Za parlamentarne izbore do sada je proglašeno 11 lista, a one će se ovim redom naći i na glasačkom listiću.

 

Prva je lista “Aleksandar Vučić - zajedno možemo sve, pod brojem dva je “Ivica Dačić - premijer Srbije”, brojem tri “Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor”, pod brojem četiri “Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka”, brojem pet “Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije”, brojem šest “Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju”, pod rednim brojem sedam “Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici”, pod brojem osam “Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja”, brojem devet “Moramo – Akcija, Ekološki ustanak, Ne davimo Beograd”, pod brojem deset “Suverenisti – Saša Radulović, Milan Stamatović, Dr Jovana Stojković” i rednim brojem 11 “Boško Obradović - Srpski pokret Dveri, POKS”.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE