Obrenovac, 20.10.2018

Kako za┼ítititi arheolo┼íko nasle─Ĺe?


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 19.10.2017.
Naru┼íavanje arheolo┼íkog nasle─Ĺa sve vi┼íe dolazi do izra┼żaja

Foto:Printscreen


´╗┐

Iz tog razloga Srpsko arheološko društvo realizuje projekat ‘Podizanje svesti o zna─Źaju arheološkog nasle─Ĺa’

On je podr┼żan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. U Obrenovcu je realizovan kroz predavanje, u saradnji sa Gradskom opštinom Obrenovac.

Javno predavanje, odr┼żano 18. oktobra u prostorijama SKC-a, okupilo je predstavnike lokalne samouprave, predstavnike škola, policije, predstavnike mesnih zajednica.

Namera je bila da se kroz saradnju sa donosiocima odluka i stru─Źnim slu┼żbama lokalnih samouprava otpo─Źne rad na široj kampanji podizanja svesti o zna─Źaju o─Źuvanja arheološkog nasle─Ĺa. Podizanjem svesti o zna─Źaju arheološke baštine, upoznavanjem sa propisima i procedurama kao i kroz ukazivanje na dobre i loše primere delovanja lokalnih samouprava, u znatnoj meri se mo┼że popraviti i odnos šire zajednice prema arheološkom nasle─Ĺu.

Prezentacija je bila koncipirana u tri tematske celine:

- Opšte upoznavanje sa tim šta je arheologija, koji su principi istra┼żivanja

- Izlaganje o arheološkom nasle─Ĺu na teritoriji Obrenovca sa osvrtom na probleme ugro┼żenih lokaliteta na predmetnoj teritoriji

- Upoznavanje predstavnika lokalnih samouprava sa zakonskom regulativom, okvirima i proceduralnim mogu─çnostima za njihovo aktivno uklju─Źivanje u procese zaštite, o─Źuvanja, promovisanja i koriš─çenja arheološkog nasle─Ĺa

Nakon predavanja, u─Źesnici su izdvojili vreme i za diskusiju, a sve u cilju druga─Źijeg opho─Ĺenja prema svim segmentima arheološke baštine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE