Obrenovac, 20.01.2019

Otvaranje izlo┼żbe 'Jedna malo druga─Źija ku─ça'


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 15.12.2017.
Arheolo┼íka istra┼żivanja u Stublinama 2017.

Foto:Printscreen


´╗┐

U ponedeljak 18. decembra sa po─Źetkom u 19.00 ─Źasova u Galeriji Sportsko-kulturnog centra ''Obrenovac'' ─çe biti otvaranje izlo┼żbe Jedna malo druga─Źija ku─ça: Arheološka istra┼żivanja u Stublinama 2017.

Na izlo┼żbi ─çe biti prikazan odabir oko 100 najinteresantnijih nalaza sa arheološkog istra┼żivanja u Stublinama koje je Muzej grada Beograda sproveo 2017. godine. Tokom iskopavanja prona─Ĺeno je više od 50.000 fragmentovanih i celih predmeta od pe─Źene gline, kosti, kamena i roga.

Ovogodišnja kampanja arheoloških istra┼żivanja u Stublinama bila je usmerena na iskopavanje jedne nadzemne ku─çe u isto─Źnom delu naselja. Za razliku od 95% objekata identifikovanih na snimku geomagnetne prospekcije, koji imaju ujedna─Źenu orijentaciju po pravcu sever–jug, ova ku─ça je bila orijentisana potpuno druga─Źije, po pravcu istok–zapad.

Iskopavanja ove ku─çe preduzeta su u cilju odgonetanja namene, izgleda, na─Źina i vremena gradnje objekata koji odstupaju od uobi─Źajenog kanona u orijentaciji. Istra┼żeni su slojevi koji se nalaze neposredno iznad ruševine vin─Źanske ku─çe, tako da ─çe tek narednih godina biti poznati svi detalji vezani za ovaj objekat. Me─Ĺutim, zahvaljuju─çi iskopavanjima 2017. ve─ç su poznati brojni detalji. Predmeti koji su prona─Ĺeni u nivelacionom sloju govore o ritualizaciji ─Źina napuštanja stare ku─çe i gašenja ┼żivota u njoj, ali i o nameri da se kroz ─Źin simboli─Źkog polaganja predmeta iska┼że kontinuitet sa prethodnim domom. Veliki broj antropomorfnih figurina i drugih predmeta posebne namene govori o takvoj ┼żelji stanovnika mla─Ĺeg objekta.

Izlo┼żbu Jedna malo druga─Źija ku─ça. Arheološka istra┼żivanja u Stublinama 2017, mo┼żete pogledati u Galeriji Sportsko-kulturnog centra Obrenovac do 25. decembra 2017. godine, a autori izlo┼żbe su Dragana Stoji─ç, Ana ┼Żivi─ç, Jovana Tripkovi─ç, Saša ┼Żivanovi─ç i Miloš Spasi─ç.

Lokalitet Crkvine u Stublinama nalazi se u blizini Obrenovca, na oko 50 km jugozapadno od Beograda. Re─Ź je o velikom vin─Źanskom naselju iz perioda poznog neolita na kome je nedestruktivnim metodama terenske prospekcije evidentirano preko 250 ku─ça i drugih nerezidencijalnih objekata. Prva arheološka iskopavanja u Stublinama sprovedena su 1967, a od 2008. Muzej grada Beograda na ovom lokalitetu izvodi savremena sistematska arheološka istra┼żivanja. Do danas je otkriven veliki broj predmeta va┼żnih za razumevanje društvenih dinamika u neolitu Centralnog Balkana. Najzna─Źajniji nalaz sa Stublina svakako predstvaljaju 44 stilizovane vin─Źanske figurine, koje su otkrivene u jednoj od istra┼żenih ku─ça. Zahvaljuju─çi rezultatima istra┼żivanja u Stublinama, Muzej grada Beograda je 2012. godine izlo┼żbom METAHOUSING: NEOLITHIC AND MODERN DWELLING IN BELGRADE predstavljao Srbiju na Olimpijadi kulture i Internacionalnoj izlo┼żbi arhitekture i dizajna u Londonu. Zna─Źaj lokalitet za kulturnu baštinu Srbije potvr─Ĺen je i odlukom Vlade Republike Srbije, koja je 2014. proglasila Crkvine u Stublinama za kulturno dobro.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE