Obrenovac, 23.10.2018

Otvorena izlo┼żba 'Jedna malo druga─Źija ku─ça'


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 19.12.2017.
Arheolo┼íka istra┼żivanja u Stublinama 2017.

Foto:Lokalne novine


´╗┐

U okviru obele┼żavanja Dana opštine Obrenovac, u Galeriji Sportsko kulturnog centra, otvorena je izlo┼żba „Jedna malo druga─Źija ku─ça. Arheološka istra┼żivanja u Stublinama 2017” arheološkog nalazišta Crkvine koje se nalazi u ataru sela Stubline. Ovo arheološko nalazište se prostire na površini od 16 hektara i na njemu se nalazi naselje iz perioda mla─Ĺeg neolita izme─Ĺu 5250 . i 4600. godine pre nove ere - perioda Vin─Źanske kulture.
 
Prvi pismeni podaci o nalazištu poti─Źu iz prve polovine 20. veka kada je zabele┼żeno da se na ovom mestu nalazila stara crkva. Arheološka iskopavanja manjeg obima obavljena su 1967. godine, a od 2007. do 2011. obavljeno je geomagnetsko i geoelektri─Źno skeniranje nalazišta. Sistematska arheološka iskopavanja i istra┼żivanja izvode se od 2008. godine.
 
Ovogodišnja kampanja arheoloških istra┼żivanja u Stublinama bila je usmerena na iskopavanje jedne nadzemne ku─çe u isto─Źnom delu naselja. Za razliku od 95 odsto objekata identifikovanih na snimku geomagnetne prospekcije, koji imaju ujedna─Źenu orijentaciju u pravcu sever–jug, ova ku─ça bila je orijentisana potpuno druga─Źije, u pravcu istok–zapad. 
 
Iskopavanja ove ku─çe preduzeta su u cilju odgonetanja namene, izgleda, na─Źina i vremena gradnje objekata koji odstupaju od uobi─Źajenog kanona u orijentaciji. Istra┼żeni su slojevi koji se nalaze neposredno iznad ruševine vin─Źanske ku─çe, tako da ─çe tek narednih godina biti poznati svi detalji vezani za ovaj objekat. Me─Ĺutim, zahvaljuju─çi iskopavanjima 2017. godine, ve─ç su poznati brojni detalji. Predmeti koji su prona─Ĺeni u nivelacionom sloju govore o ritualizaciji ─Źina napuštanja stare ku─çe i gašenja ┼żivota u njoj, ali i o nameri da se ─Źinom simboli─Źkog polaganja predmeta iska┼że kontinuitet sa prethodnim domom. Veliki broj antropomorfnih figurina i drugih predmeta posebne namene govori o takvoj ┼żelji stanovnika mla─Ĺeg objekta.  
 
Naselje vin─Źanske kulture pru┼żilo je do sada zna─Źajne podatke o organizaciji ┼żivota njegovih stanovnika i izgledu objekata gra─Ĺenih primenom tehnike masivne drvene konstrukcije.
 
U celini su istra┼żeni ostaci dve ku─çe pravougaonog oblika podeljene na dve prostorije, u kojima su se nalazile pe─çi za pripremu hrane i grejanje, odeljci za skladištenje, ┼żrtvenik, ┼żrvnjevi, sto─Źi─çi od gline, arhitektonski ukrasi od gline i posude za pripremu hrane. Izuzetan nalaz predstavljaju 43 figurine od gline i njima pripadaju─çih 11 minijaturnih alatki od gline koje su otkrivene pored jedne pe─çi.
 
Posetioci izlo┼żbe bili su u prilici da vide brojne otkrivene predmete izvanrednih umetni─Źkih i zanatskih karakteristika. Na izlo┼żbi je prikazan odabir oko sto najinteresantnijih nalaza sa arheološkog istra┼żivanja u Stublinama koje je Muzej grada Beograda sproveo 2017. godine. Tokom iskopavanja prona─Ĺeno je više od 50.000 fragmentovanih i celih predmeta od pe─Źene gline, kosti, kamena i roga.  Autori izlo┼żbe su Dragana Stoji─ç, Ana ┼Żivi─ç, Jovana Tripkovi─ç, Saša ┼Żivanovi─ç i Miloš Spasi─ç. 
 
Ovo arheološko nalazište predstavlja do sada nezabele┼żen i jedinstven tip naselja vin─Źanske kulture na me─Ĺure─Źju Save, Tamnave i Kolubare u neolitu jugoisto─Źne Evrope i kao takvo bi─çe kandidat grada Obrenovca za kulturno dobro od zna─Źaja Republike Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE