Obrenovac, 22.10.2018

35 godina baleta u Obrenovcu (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 18.12.2017.
Jubilej obeležen spektakularnim koncertom...

Foto:Printscreen
Obrenovac je značajna lokacija na baletskoj mapi Srbije, ali i na mapi sveta. Igrači koji su svoje prve korake napravili u našem gradu, sada su poznati i na svetskoj sceni. Kako bi se proslavili svi uspesi postignuti tokom 35 godina postojanja ovog vida umetnosti u Obrenovcu, članice baletskog studija „Idea“ priredile su veliki koncert u sali Sportsko-kulturnog centra.

„Škola je osnovana 1982. godine pri Domu kulture, osnovao je Branko Milošević i pozvao gospođu Darinku Anđelić, prvakinju baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, i ona je radila do 1994. godine. Kada je ona otišla u penziju, preporučila je mene i ja sam nastavila da radim“, rekla je Aleksandra Stojanović, koreograf baletskog studija „Idea“.

Posle 35 godina od osnivanja, obrenovačke balerine se mogu pohavliti velikim brojem odličja.

„Zato što je Daca od nekoliko nas napravila dobre koreografe i pedagoge, pa smo mi nastavili sa njenim radom, onda sam ja po njenom modelu motivisala mlade da se oprobaju i u pedagoškom, i u koreografskom i igračkom umeću. Ceo Kolubarski okrug pokrivaju naši koreografi, Ub, Lajkovac, Lazarevac, Umka i naravno Obrenovac. Imamo igrače i na Islandu, u Dortmundu, u Minhenu, igrače u Pozorištu na Terazijama. Imamo zaista mnogo onih koji su našli svoje mesto koje pominjemo kaga pričamo o onoj profesionalnoj realizaciji, koja jeste veoma bitna“, ističe Aleksandra.

Osim postignutih rezultata, baletski studio kao svoj najveći uspeh navodi ljubav mladih prema baletu i umetnosti.

„Ne zna se broj dece koja su prošla tokom ovih 35 godina. Mislim da to i jeste uspeh, što to postoji kroz sve te izazove, bombardovanje, poplave i sve što nam se dešavalo. Jednostavno, to sve traje i nadam se da će da traje i posle mene. Mislim da smo jedan od kulturnih centara što se tiče baleta na mapi Srbije“, kazala je Aleksandra Stojanović.

Svečanoj proslavi jubileja prisustvovala je i žena zbog koje su u Obrenovcu napravljeni prvi baletski koraci.

„Ja sam od odlaska u penziju iz Narodnog pozorišta prešla u Obrenovac. Tu sam radila 20 godina. Više nisam mogla, godine stignu. Vrlo sam zadovoljna sa svojim naslednicama što sve to traje i trajaće dok god su mladi tu“, naglasila je Darinka Anđelić, prva nastavnica baleta.

Koncertni program, koji su činile tri celine, podrazumevao je i dodelu priznanja svim igračima koji su umetničkoj igri u našem gradu doprinosili i doprinose više od 10 godina.

„Prvi deo je podrazumevao jedno metafizičko gledanje odrastanja, po motivima knjige „Mali princ“. Drugi deo je bio sastavljen iz tog protokolarnog dela, gde su prikazani filmovi o našoj školi, o radu Anine škole na Islandu, o uspesima Nikite Zdravkovića, svoje umeće su nam prikazale i učenice četvrte godine srednje baletske škole „Lujo Davičo“ Anja Janković, Ana Popović i Jovana Jadranin i tada su dodeljene diplome. Na kraju je bilo jedno igralište odrastanja. Dakle, isto što i u prvom delu, samo na jedan vrlo očigledan način, odnosno kroz formu mjuzikla“, objašnjava koreograf Aleksandra Stojanović.

Uz veliki broj Obrenovčana, profesorku Darinku Anđelić, u publici su se našli i članovi Narodnog pozorišta iz Beograda, koji pomno prate stvaralaštvo baletskog studija „Idea“ i svih talentnovanih igrača.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE