Obrenovac, 23.10.2018

Branko Ćopić lečio humorom


Izvor: Novosti online | Obrenovac, 11.12.2017
Objavljena monografija o Branku Ćopiću. Delo čine intervjui i arhivska građa
Monografija "Branko Ćopić: Kujem svoju žicu", o jednom od omiljenih pisaca u bivšoj Jugoslaviji, predstavljena je  u "Službenom glasniku". Oslanjajući se na mnoge intervjue i dokumente, priređivač Olga Krasić Marjanović prati književno delo pisca, ali i njegovu životnu sudbinu.

- Građa za knjigu najvećim delom preuzeta je iz Arhiva SANU, gde se, voljom pisca, i čuva njegova celokupna ostavština - rekla je Olga Krasić Marjanović. - Rad je najvećim delom zasnovan na neobjavljenoj arhivskoj građi: rukopisima, prepisci, nagradama, odlikovanjima, fotografijama iz privatnih albuma porodice Ćopić, kao i isečcima iz novina i časopisa, koje je prikupljao sam pisac. U Istorijskom arhivu Beograda čuva se obiman dosije o Ćopiću.

Urednik izdanja Nikola Vujčić rekao je da se u knjizi "Kujem svoju žicu" nalazi ključ Ćosićevog tragičnog kraja.

- Čovek koji je lečio druge humorom završio je tragično - kaže Vujčić. - Ćopić je sam sebi presudio. To se najbolje vidi iz njegovih dnevničkih zapisa, koji su objavljeni na kraju knjige.

Književnik Vule Žurić smatra da je ova knjiga jedan od Ćopićevih najvernijih portreta.

- Nema stranice na kojoj Ćopić neće naterati čitaoca da se nasmeje - rekao je Žurić.

- U 754 članka i intervjua, u kojima je Ćopić često pričao o doživljajima i pisanju u ratnim danima, nikad nije pominjao momente iz privatnog života. U prepisci sam, međutim, pronašla nekoliko pisama iz rata njegove majke Soje, koja mu govori kako da se čuva i pominje jednu ljubav - kaže Olga Krasić Marjanović. - Njena, kao i pisma sestara Perović, nagoveštavaju prećutanu ljubav, a verovatno i brak sa jednom od njih, Jelom Perišić.

Najpopularniji pisac bivše Jugoslavije Branko Ćopić, čovek koji je zasmejavao celu zemlju, bio je u suštini tragična ličnost, zaključak je koji se stiče posle čitanja knjige intervjua i arhivskih dokumenata „Branko Ćopić: Kujem svoju žicu“, koju je priredila Olga Krasić Marjanović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE