Obrenovac, 29.05.2020

Đordje David i “Death Saw” nastupili na manifestaciji 'Bojčinsko kulturno leto'


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 26.08.2018.
Đorđe David: 'Što više prostora rock’n’roll-u duže ćeš ostati na vlasti, to je definitivno i neminovno'

Foto:lokalnenovine.rs
U subotu25. avgusta, u prelepom ambijentu Bojčinske šume, u okviru manifestacije Bojčinsko kulturno leto, publika je, pored moto skupa, imala priliku da uživa u scenskom i muzičkom spektaklu. Pred surčinskom, ali i publikom iz drugih okolnih opština, nastupili su Djordje David i bend “Death Saw” koji osim njega čine i basista Đorđe Golubović – Džomsi, bubnjar Stefan Dželetović – Džela i gitarista Aleksandar Mitrović – Tomi.

 Publika je, osim pesama novijeg izdanja, mogla uživati i u starijim hitovima, kao i hitovima legendarnog benda "EKV" - "Zemlja" i "Par godina za nas" koji su obeležili rock scenu bivše Jugoslavije.

Tuiristička organizacija Surčin i Moto klub "Surčin" su dali sve od sebe, što se tiče same organizacije, počev od binske opreme koja je bila izuzetna, pa do odličnog ozvučenja, tako da je posetiocima ostalo samo da uživaju uz neponovljivu rock svirku.

"Mislim da će se radovati i oni koji vole žestinu i da ćete se radovati vi devojke jer ćemo imati te blage priče gde vi reagujete na prvu loptu, a muškarci su tu malo stidljivi, mada njih to imam utisak, te balade i ljubavne više diraju nego žene. Ali ovo je ipak moto skup pa treba ostati u ramu, treba ostati važan, treba ostati bitan. Ja imam posebnu emotivnu nabijenost kada je u pitanju Surčin, govorim o Moto klubu "Surčin", jer sa strane pokojnog ćaleta svi su iz Surčina, najlepše dane svog detinjstva sam proveo u Surčinu, grobovi mojih najmilijih su na surčinskom groblju, rodbinu koju posećujem imam u Surčinu, tako da ja večeras hteo ne hteo moram da budem bolji nego ikada." - rekao je Djordje David.

I bio je..Koncert prepun mešavine vanserijske energije i emocija prisutne je ostavio bez daha. Jedan od najmoćnijih glasova koji su se ikad čuli na domaćoj sceni, nije štedeo sebe i posetiocima priredio spektakl koji će dugo pamtiti. Ovaj koncert je bio odličan pokazatelj da rock muziku, pored onih malo starijih koji su uz nju odrastali, sluša i mlađa populacija koja u turbulentnim vremenima prepoznaje prave vrednosti, jer rock’n’roll  nije samo muzika, rock’n’roll je jedna ideologija. 

Poznato je da je pored muzike Djordje David i veliki zaljubljenik u motore, ali kako kaže pošto je postao otac jedne predivne devojčice prodao je motor, jer tu više kompromisa nije bilo.

"Ona je moja zvezda u životu, najveća na svetu. Ali spremam se lagano da je uvodim u buku, da je uvodim u tu problematiku koja se zove dva točka ali na onaj ispravan način. Spremam se da za godinu dana uzmem nešto što će biti reprezentativni primerak u Srbiji." - naglasio je.

Na pitanje kako je biti rock zvezda u Srbiji Djordje David je rekao da pravih rock zvezda u Srbiji realno nema.

"Zašto ih nema? Zato što ljudi negde o rock’n’roll-u razmišljaju kao o velikoj opasnosti, političari uglavnom, nebitno da li su opozicija ili vlast u onom trenutku koji je iza nas ili su opozicija i vlast u ovom trenutku u kojem živimo. Rock je idolatrija koja je užasno opasna, rock je idolatrija koja je užasno duboka i svi ti neki, kao što kaže Bajaga, hipici u pedesetoj, koji sad vladaju svetom, tamo negde u Americi su bili na Vudstoku, a ovi naši su rasli na Bajagi, Bori i oni nekako sve vreme pokušavaju da tu nekakvu idolatriju i filozofiju rock’n’roll-a ubace u politiku. Koliko su uspešni u tome toliko će ostati na vlasti. Oni zapravo na jedan fenomenalan način preslikavaju to što rock n roll kao filozofija ima i pokušavaju da kroz infiltriranje političko plasiraju narodu i da zadrže svoju poziciju."- objasnio je Djordje David.

Govoreći o političarima nemoguće je bilo ne spomenuti Mlađana Dinkića koji je za ovaj bend napisao dve pesme “Dalje od pakla” i „Samo hrabro“ koja je nastala kao ohrabrenje za sve one mlade ljude koji su nezadovoljni svojim životom u našoj zemlji, sa jasnom porukom  da svako ko čvrsto sledi svoj san mora da uspe u životu.

"Mlađa je najveći rock hit uradio sa nama, odnosno nije uradio muziku uradio je tekst, i zahvaljujući tome je ušao u svetsku rock’n’roll hevi metal enciklopediju, kao ministar koji je napisao dva teksta za hevi metal bend, to morate da znate i da to putem medija plasirate." - naglasio je Djordje David.

Poslednjih par godina sve više je manifestacija koje se okreću rock’n’roll-u i čini se da se ovaj muzički pravac lagano vraća na mesto koje zaslužuje. Svoje mišljenje o tome podelio je sa nama Djordje David.

"Stvar je vrlo jednostavna, što je čini mi se, ova vlast ukapirala. Što više prostora rock’n’roll-u duže ćeš ostati na vlasti, to je definitivno i neminovno. Mi u ovom trenutku imamo u Srbiji preko 1370 manifestacija u okviru kojih se dešavaju rock’n’roll  svirke i svaka manja opština u Srbiji ima festival u okviru kojeg se gostuje i pojavljuju se rock bendovi. Evo reći ću vam Belu Palanku u kojoj smo bili Van Gogh i mi, Krupanj, manja opština nego što je Surčin i Kerber, i mi i Riblja čorba i tako dalje. To su ti lokalni lideri koji su ukapirali o čemu se radi, koji su shvatili da sva ta omladina, a omladina jeste budućnost ove zemlje, mora da dobije na važnosti, a dobija tako što dovedeš neke ljude koje oni nemaju prilike da vide u svom mestu, na svom trgu, u svom kulturnom centru. To je ono što Srbija treba da radi, to je ono što mediji treba da rade. Ne može da se na medijima priča samo o tome šta se dešava u Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu. Mora da se zna šta se dešava večeras ovde na nacionalnoj frekvenciji." 

Ono što raduje prave ljubitelje rock zvuka je da poput "Bojčinskog kulturnog leta" i Obrenovac ima svoju manifestaciju "Obrenovačko leto" gde ova vrsta muzike, poslednjih godina, zauzima značajno mesto. Čini se da su lokalni lideri, apropo ovoj priči Djordja Davida, prepoznali prave vrednosti pa se nadamo da će Djordje David i "Death show" zasvirati i pred Obrenovčanima. Obrenovčani to zaslužuju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE