Obrenovac, 25.08.2019

IZLOŽBA 'UKRAS MUŠKOG LICA – BRK'


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 17.07.2018.
Poseban deo izložbe predstavljaju fotografije obrenovačkih brkajlija i nekadašnjih berberskih radnji, iz Zavičajnog fonda Biblioteke

Foto:Promo
Biblioteka „Vlada Aksentijević“, Obrenovac i Muzej grada Novog Sada ogranizuju izložbu „Ukras muškog lica – brk“, koja će tokom avgusta biti postavljena u Galeriji u podrumu Biblioteke. Autor izložbe je Ivana Jovanović-Gudurić, viši kustos, dip. etnolog-antropolog Muzeja grada Novog Sada.

Brkovi (i brada) ne mogu se posmatrati odvojeno od muškog lica, a izgledu lica i uopšte glave, u svakoj kulturi i u svakoj epohi, posvećivala se posebna pažnja. Tu se kriju, religijski, etički, higijenski, a naposletku i modni razlozi. Samim tim, nošenje (ili nenošenje) brkova i/ili brade, njihov oblik i izgled, gotovo uvek šalju mnoštvo poruka o osobi čije lice krase.

Na izložbi „Ukras muškog lica – brk“, brkovi su sagledani kroz kulturno-istorijsku perspektivu, kao deo modnih trendova i kao važan elemenat izgradnje muškog identiteta u 19. veku. Ova nesvakidašnja tema publici će biti predstavljena kroz portretne fotografije, modne gravire i reklamne oglase iz pomenutog perioda.

Izložbu čine i tekstovi o stilovima brkova koji su bili najpopularniji, uticaju vojske na uvođenje obaveze nošenja, odnosno nenošenja brkova, kao drugi zanimljivi podaci do kojih je, u svojim istraživanjima, došla autorka Ivana Jovanović-Gudurić. Kako je tema mode nošenja brkova neposredno povezana sa istorijom bereberskog zanata, na izložbi će biti prikazani i premeti iz Kolekcije berberskog zanata iz Fonda Muzeja grada Novog Sada.

Poseban deo izložbe predstavljaju fotografije obrenovačkih brkajlija i nekadašnjih berberskih radnji, iz Zavičajnog fonda Biblioteke.

Otvaranje izložbe je u sredu, 1. avgusta, u 20 časova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE