´╗┐ IZLO┼ŻBA 'UKRAS MU┼áKOG LICA ÔÇô BRK'

Obrenovac, 21.08.2018

IZLO┼ŻBA 'UKRAS MU┼áKOG LICA ÔÇô BRK'


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 17.07.2018.
Poseban deo izlo┼żbe predstavljaju fotografije obrenova─Źkih brkajlija i nekada┼ínjih berberskih radnji, iz Zavi─Źajnog fonda Biblioteke

Foto:Promo


´╗┐

Biblioteka „Vlada Aksentijevi─ç“, Obrenovac i Muzej grada Novog Sada ogranizuju izlo┼żbu „Ukras muškog lica – brk“, koja ─çe tokom avgusta biti postavljena u Galeriji u podrumu Biblioteke. Autor izlo┼żbe je Ivana Jovanovi─ç-Guduri─ç, viši kustos, dip. etnolog-antropolog Muzeja grada Novog Sada.

Brkovi (i brada) ne mogu se posmatrati odvojeno od muškog lica, a izgledu lica i uopšte glave, u svakoj kulturi i u svakoj epohi, posve─çivala se posebna pa┼żnja. Tu se kriju, religijski, eti─Źki, higijenski, a naposletku i modni razlozi. Samim tim, nošenje (ili nenošenje) brkova i/ili brade, njihov oblik i izgled, gotovo uvek šalju mnoštvo poruka o osobi ─Źije lice krase.

Na izlo┼żbi „Ukras muškog lica – brk“, brkovi su sagledani kroz kulturno-istorijsku perspektivu, kao deo modnih trendova i kao va┼żan elemenat izgradnje muškog identiteta u 19. veku. Ova nesvakidašnja tema publici ─çe biti predstavljena kroz portretne fotografije, modne gravire i reklamne oglase iz pomenutog perioda.

Izlo┼żbu ─Źine i tekstovi o stilovima brkova koji su bili najpopularniji, uticaju vojske na uvo─Ĺenje obaveze nošenja, odnosno nenošenja brkova, kao drugi zanimljivi podaci do kojih je, u svojim istra┼żivanjima, došla autorka Ivana Jovanovi─ç-Guduri─ç. Kako je tema mode nošenja brkova neposredno povezana sa istorijom bereberskog zanata, na izlo┼żbi ─çe biti prikazani i premeti iz Kolekcije berberskog zanata iz Fonda Muzeja grada Novog Sada.

Poseban deo izlo┼żbe predstavljaju fotografije obrenova─Źkih brkajlija i nekadašnjih berberskih radnji, iz Zavi─Źajnog fonda Biblioteke.

Otvaranje izlo┼żbe je u sredu, 1. avgusta, u 20 ─Źasova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE