Obrenovac, 25.06.2019

'─îAPLJA' - tre─çi obrenova─Źki pozori┼íni festival za decu i mlade


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 11.12.2018.
Na velikoj sceni SKC-a Obrenovac, 14. i 15. decembra ove godine, svoje ume─çe ─çe pokazati 330 u─Źesnika u ─Źak 19 dramskih komada.

Foto: UG 'Snaga optimizma'


´╗┐

I ovaj decembar u našem gradu ─çe biti obele┼żen pozorišnim festivalom za decu i mlade koji nosi lepo i simboli─Źno ime “─îaplja”. Ptica koja je simbol pre┼żivljavanja u vodoplavnim podru─Źjima i koja je našla svoje mesto i u grbu naše opštine igra veoma va┼żnu ulogu i na “daskama koje ┼żivot zna─Źe”.

Izgleda da se posre─çila i udru┼żenju Snaga optimizma koje festival organizuje u ┼żelji da, kako ka┼żu “umre┼że i pove┼żu sve aktere dramskih aktivnosti u Obrenovcu, a njenim gra─Ĺanima otkriju bogatstvo dramske produkcije koja se odvija u našim osnovnim i srednjim školama, drugim obrazovnim institucijama, amaterskim dramskim grupama, udru┼żenjima i neformalnim grupama.”

Ve─ç tre─çu godinu zaredom “─îaplja” privla─Źi pa┼żnju svojim reportoarom, organizacijom i odzivom publike. Tako ─çe, verujemo, biti 14. I 15. decembra ove godine, na velikoj sceni SKC-a Obrenovac na kojoj ─çe svoje ume─çe pokazati 330 u─Źesnika u ─Źak 19 dramskih komada. Svega toga, isti─Źu organizatori, ne bi bilo bez podrške koju i ove godine festival ima od GO Obrenovac i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Prvi dan, od 10 ─Źasova, mo─çi ─çete da u┼żivate u “Bajci iz parka” i “Snovima zaljubljenog viteza”, da se podsetite ili pripremite za “Pubertitis”, da probate “Veselo povr─çe”. Ovo su nazivi predstava koje potpisuje COTK Tent, OŠ “┼Żivojin Peri─ç” iz Stublina, Dnevni boravak Obrenovac i OŠ “ Jovan Jovanovi─ç Zmaj” kao i OŠ” Veljko Dugoševi─ç” iz Beograda. Bari─Źka osnovna škola “14 oktobar” ─çe ove godine nastupiti sa dve predstave: pantomimom “Trn” i predstavom na francuskom jeziku “Ludi reketi”. Pozorišna grupa “Hator”, u ovom danu tako─Ĺe ima dve predstave: “Kiriju” i “Jednominutne drame”. Da li je dobro biti “Izbira─Źica” sazna─çemo od drugara iz Poljoprivredno-hemijske škole iz Obrenovca. A naše komšije iz Jakova, drugari iz OŠ “Vo┼żd Kara─Ĺor─Ĺe” i ove godine glume na engleskom i svojom predstavom poru─Źuju da je vreme da spasimo planetu.

Plesna predstava Centra za savremenu umetni─Źku igru “Balet Idea” se ne uklapa u kra─çu dramsku formu, ali ─çe na raskošan na─Źin zatvoriti prvi dan festivala. ─îak 130 balerina ─çe se pojaviti u romanti─Źnom komadu “Igro moja zakiti se cvetom”.

Posle ─Źak 11 predstava prvog dana, “─îaplja” ─çe mo─çi da predahne, ali samo do 11 ─Źasova drugoga dana kada ─çe nam “Prva obrenova─Źka škola” predstaviti “Uplašeni strah”. Be─Źemenci iz OŠ “Dušan Vukasovi─ç Diogen” nam dolaze sa lutkarskom predstavom “Ekološka bajka”, koja je prva predstava te vrste na festivalu od njegovog osnivanja. Pravi kuriozitet je i predstava “Sne┼żana i patuljci” Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom, jer je jedna od retkih na znakovnom jeziku u Srbiji. Da postoji “Slu─Źaj Crvenkapa” pokaza─çe nam udru┼żenje “─ćoše”. Kako je zaljubljenom ┼Żikici i kako razgovaraju Marko i Musa kada se sretnu vide─çemo u okviru istoimenih komada udru┼żenja “Kruna od nota”. Pozorišnu grupu “Hator” ─çemo videti i drugoga dana sa predstavom “Muflon”.

Ako ste pomislili da je to sve, prevarili ste se. Sa “─îapljom” uvek mo┼żete da ra─Źunate na iznena─Ĺenja. Istina, prijava dramske grupe OŠ “Vuk Karad┼żi─ç” iz Poto─Źca kod Para─çina je bila više iznena─Ĺenje za organizatore nego što ─çe biti za obrenova─Źku publiku. Ova veoma uspešna dramska ekipa dolazi sa komadom “Naša bajka”. Organizatori ka┼żu da bi to mogao da bude i slogan ovogodišenjeg festivala, kako zbog neo─Źekivane podrške tako i zbog bogatog i raznovrsnog programa tre─çe “─îaplje”.

Osim pozorišnog programa, svi posetioci ─çe imati priliku da u holu našeg Doma kulture, vide originalnu izlo┼żbu koju su pripremili svi u─Źesnici zajedno. Naime planirano je da svako od njih, na na─Źin kako to njemu odgovara predstavi svoje dramske aktivnosti, tako da je kona─Źan rezultat iznena─Ĺenje i za same organizatore. Izlo┼żbu priprema galeristkinja SKC-a Obrenovac, Ivana Gavri─ç.

Zahvaljuju─çi donacijama obrenova─Źkih pekara i drugih prijatelja festivala obezbe─Ĺena je i hrana i voda za u─Źesnike festivala. Mali posetioci ─çe na poklon dobiti i balone koji su tako─Ĺe donacija našeg Obrenov─Źanina. Na festivalu volontira 25 srednjoškolaca, a grafi─Źki identitet festivala uradila je Jelena In─Ĺi─ç.

Izgleda da ovogodišnja ─îaplja obiluje mnogobrojnim iznena─Ĺenjima. Pa neka tako i ostane za sve posetioce “─îaplje”, neka ih pravo iznena─Ĺenje sa─Źeka kada se svetla pogase i na velikoj sceni po─Źne ─Źarolija zvana pozorište.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE