Obrenovac, 22.10.2018

Prvi dan pozorišnog festivala 'Čaplja'


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 08.12.2017
Pozorišna sala SKC-a je bila ispunjena do poslednjeg mesta i to je još jedan od pokazatelja da je ovakav tip dečjeg festivala bio potreban Obrenovcu.

Foto:Lokalne novine
 Udruženje građana 'Snaga optimizma" uz podršku Gradske opštine Obrenovac i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, organizovalo je drugi po redu Festival kratkih pozorišnih formi za decu i mlade - 'Čaplja'.

Prvi dan festivala koji se održava u Sportsko kulturnom centru bio je prilika da mladi i talentovani klinci pokažu svoje glumačko umeće na radost svih posetilaca, organizatora i samih učesnika. Pozorišna sala SKC-a je bila ispunjena do poslednjeg mesta i to je još jedan od pokazatelja da je ovakav tip dečjeg festivala bio potreban Obrenovcu.

Prvi dan festivala „Čaplja" obeležilo je osam predstava a čast da otvori festival pripala je Beogradskom centru za osobe sa invaliditetom koji su za ovu priliku izveli predstavu na znakovnom jeziku "Car Trojan"u režiji Andjelke Kaljević, defektologa, tumača za znakovni jezik i stručnog saradnika Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom. Iako je izuzetno teško glumiti i koristiti znakovni jezik, mali glumci su dokazali da su dorasli zadatku koji je bio pred njima i držali pažnju publike do poslednje scene.

"Prošle godine smo shvatili da naš program ne mogu svi da prate, da ne mogu da prate osobe sa invaliditetom, tako da smo ove godine uveli tumača za znakovni jezik. Pored toga imamo predstavu koju su radili roditelji za decu, predstavu na engleskom jeziku" - rekla je Mirjana Lainović, predsednica Udruženja 'Snaga optimizma".

Oduševljenje posetilaca izazvala je i predstava "Koktel bajka" u izvođenju korisnika  Dnevnog boravka za MNRO u režiji Mirjane Barjaktarević. Predstava ,,Koktel bajka“, kroz koju defiluju junaci poznatih bajki – od večito gladnog vuka, šarmantnih prasića, Snežane i sedam patuljaka, Crvenkape, Pinokija, Pepeljuge, Priceze na zrnu graška, do Crvenkapine bake, lovca i Pipi Duge Čarape, rađena je po tekstu Todeta Nikoletića u režiji Katarine Barjaktarević. Maestralnim izvođenjem korisnici su verno prikazali muke jednog vuka koji tražeći Crvenkapu sreće mnogobrojne likove iz bajki.

Osnovna škola "14.oktobar" iz Bariča predstavila se izvođenjem predstave "Nasilje?Ne." u režiji Slađane Bajčić, diplomiranog filologa opšte književnosti i teorije književnosti. Predstava govori o prepoznatim oblicima nasilja nad decom, kao i o pravima deteta i ukazuje na raskol između zagarantovanih prava i stvarnosti koja to pravo osporava.

Sa radoznalom Melanijom i njenim avanturama od slova A, upoznali su nas učenici Osnovne škole "Grabovac", istureno odeljenje iz Drena, kroz izvođenje predstave "Avram, Bogdan vodu gaze" po tekstu Vladislave Vojnović, a u režiji Marije Vesić.

Dramsku formu sa elementima humora kroz dobropoznate bajke dočarali su učenici OŠ"Grabovac" iz Grabovca predstavom "Snežana ili izvolte u bajku" po tekstu Ljubivoja Ršumovića, i odličnoj režiji književnika Slavka Stamenića.

"Priču o dečaku i mesecu" po tekstu Branka V. Radičevića ispričali su mališani iz OŠ"Živojin Perić" iz Stublina. Dečak opisan u ovoj priči je učenjem i upornošÄ‡u osvojio ceo svet, a poruka za svu prisutnu decu je bila da vredno uče, rade i budu uporni. Režiju ove predstave potpisuje Slavica Simić.

 

Malčika je devojka iz novosadske gradske porodice koju je Kosta Trifković u svojoj komediji “Izbiračica” opisao kao razmaženu i namćorastu devojku koja na kraju snosi posledice svog neodgovornog i lošeg ponašanja, a njen lik i priču o njoj obrenovačkoj publici predstavili su učenici OŠ "Draževac" iz Draževca u režiji Ljiljane Šajinović.

Da organizatori Čaplje imaju dobru saradnju sa susednim opštinama govori i činjenica da je na ovogodišnjem festivalu nastupila OŠ"Vožd Karađorđe" iz Jakova sa predstavom "Dobro drvo" na engleskom jeziku, u režiji Ivane Mladenović.

Jedan od ciljeva festivala jeste da se svi lepo zabave i uživaju u programu koji je pripremljen. Poseban kvalitet, i ovoga puta, festivalu je dao veliki broj volontera. Svoj doprinos su dali i partneri na ovom projektu: Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Gradska opština Obrenovac, Lokalne novine Obrenovac i RTV Mag.

Udruženje „Snaga optimizma" posebno ističe doprinos obrenovačkih pekara koje su obezbedile donaciju u pecivu: „Mare", „Pire", „Saša", „Trend" i pekara „ Kod Žike". Za osveženje učesnika se i ove godine pobrinula kompanija Coca-Cola. I firma „MB baloni" je na radost najmladje publike podržala „Čaplju".

Festival se nastavlja tokom sutrašnjeg dana, programom sa preostalih šest predstava i poklon predstavom za gradjanstvo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE