Obrenovac, 22.08.2019

39 GODINA USPEHA COTK 'TENT'


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 28.11.2018.
U pozorišnoj sali SKC-a obeležen je značajan datum Centra za očuvanje tradicije i kulture 'TENT'

Foto:Printscreen
Kulturno-umetničko društvo Termoelektrane „Nikola Tesla“ osnovano je 27. novembra 1979. godine. To društvo danas nosi naziv Centar za očuvanje tradicije i kulture „TENT“, a svojih 39 godina postojanja obeležilo je velikim koncertom i osvrtom na proteklu, izuzetno uspešnu godinu.

„Iza nas je godina u kojoj smo povećali broj naših aktivnih članova u školi folklora, čemu se ja uvek posebno radujem, jer je to garant i zalog da ćemo i ubuduće ostvarivati naše osnovne ciljeve i zadatke, odnosno misiju, a misija je očuvanje srpske tradicije i kulture“, rekao je Sveto Dobrijević, predsednik Skupštine COTK-a.

Članovi Centra ovogodišnji koncert posvetili su žrtvama u Prvom svetskom ratu, a u svetlu obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Obrenovca i Srbije.

 „Program je osmišljen tako da se na sceni konstantno smenjuju život i smrt, pucanje i pesma, bit koraka u igri i udar topovskog zrna, uzdah za svima onima koji su pali da bismo mi živeli u slobodi“, kazao je Boban Kostić, umetnički rukovodilac COTK „TENT“.

Ovako koncipiranim programom članovi COTK-a izrazili poslali su važnu poruku da je dužnost svih nas da pamtimo najveću tragediju srpskog naroda, kao i neoborivu činjenicu da je Srbija u Velikom ratu dala nesrazmerno ogromnu žrtvu za svoju slobodu, slobodu Evrope i sveta.

U okviru Centra pored izvođačkog ansambla, aktivna je škola folklora, sekcija veterana, Narodni orkestar, pevačka grupa „Đurđe“, hor „Obrenovačke devojke“, Poetski teatar i škola glume. Svi ovi umetnici su, kao najbolji ambasadori kulture, publici u Obrenovcu, Srbiji i inostranstvu pokazali šta je ono što jedan narod čini posebnim i ponosnim na svoju tradiciju.

Godinu na izmaku pamtiće po novim pozorišnim predstavama, novim osveženjima za školu glume, ali i veoma uspešnoj turneji u Španiji.

Predsednik Skupštine COTK-a Sveto Dobrijević rekao je, osvrnuvši se na protekli period, da još nije rešeno stabilno finansiranje Centra. On veruje da će 2019. godina doneti rešenje ovog problema, jer će se tome pristupiti kao jednom od glavnih strateških ciljeva.

Dobrijević je napomenuo i to da Centar za očuvanje tradicije i kulture „TENT“ sledeće godine obeležava 40 godina uspešnog rada, pa se očekuje i poseban program za čiju je realizaciju potrebna pomoć grada i svih struktura u TENT-u i EPS-u.

„Nas je u ovom Centru blizu 600. To je jedna impozantna cifra. Mi već dugi niz godina predstavljamo okosnicu svih kulturnih zbivanja u našem gradu i to uvek sa radošću radimo i odazivamo se. Pored toga, mi smo jedno od najboljih i najorganizovanijih kulturno-umetničkih društava amaterskih družina u svetu folklora i amaterizma uopšte i to je nešto što moramo da sačuvamo“, poručio je Dobrijević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE