Obrenovac, 23.10.2018

Izložba „Dečje novine – gigant jugoslovenskog izdavaštva“


Izvor: Lokalne Novine | Obrenovac, 02.09.2017
Od 05. do 21.septembra u Galeriji u podrumu Biblioteke
U utorak 5. septembra 2017. godine od 19 časova, u Galeriji u podrumu Biblioteke, biće otvorena izložba „Dečje novine – gigant jugoslovenskog izdavaštva“. Izložbu je priredio autorski tim Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca: Tanja Gačić, Ana Bolović, Ana Cicović i Aleksandar Marušić.

Krajem 1956. godine, grupa nastavnika i učenika “brusničke” škole, u improvizovanoj redakciji poželela je da afirmiše dečje stvaralaštvo tako što će izdati školski list. Prvi broj lista ”Dečja politika” izašao je u tiražu od hiljadu primeraka, ali je zabranjen zbog reakcije beogradske “Politike”. Za drugi broj odabran je novi naziv „Dečje novine“, koji je postao istorija. “Dečje novine” su dostizale tiraž od 100.000 primeraka. Delatnost se vremenom proširila na izdavačku. Zaštitni znak izdavačkog giganta postaje dečak u iskoraku napred, a osmislio ga je neprevaziđeni dizajner Rade Rančić.
Čitav svet je znao za Gornji Milanovac i „Dečje novine“. Štampano je stotine naslova svetskih i domaćih pisaca... U saradnji sa italijanskom firmom “Panini”, “Dečje novine” počinju sa štampanjem čuvenih albuma sa sličicama (Sara Kej, Plavokapica, Pčelica Maja, Hajdi, Tarzan, Bambi i mnogi drugi). Pojavljuje se još školskih listova: „Zeka“, „Tik-tak“, sledi nezaboravni „Džuboks“, „Kulture istoka“, „Moment“, „Eureka“, „Crni pojas“, stripovi „Mandrak“, „Modesti Blejz“ i, svakako najznačajnije, 1963. počinje da izlazi edicija „Nikad robom“, čiji su tiraži dostizali 150 i 200000 primeraka. Junaci Mirko i Slavko, autora Desimira Žižovića Buina, očekivani su svake sedmice sa velikim nestrpljenjem. Toliko su bili popularni, da izdavač nije mogao da nađe dovoljno crtača da zadovolji potrebe štampe ovog stripa.
Ovaj gigant, kao i mnogi drugi, više ne postoji. Ovom izložbom autorski tim želi da podseti Obrenovčane na naslove uz koje su odrastale brojne generacije.
Izložba će biti postavljena do 21. septembra i može se posetiti svakog radnog dana od 8-20 i subotom od 8-14 časova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE