Obrenovac, 23.10.2018

ODRŽAN MEMORIJALNI HORSKI FESTIVAL 'DRAGIŠA VUJOŠEVIĆ'


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 22.10.2017
Ako je neko bio šest puta najbolji u Srbiji, tri puta najbolji u onoj velikoj Jugoslaviji, ako je bio najbolji u Evropi i ako znamo da je to iz Obrenovca, onda svi znamo da je to Dragiša Vujošević i njegove Obrenovačke devojke. - rekao je predsednik skupštine COTK TENT, Sveto Dobrijević.
U organizaciji Centra za očuvanje tradicije i kulture „Termoelektrane Nikola Tesla“ iz Obrenovca, u velikoj sali Sportsko kulturnog centra, održan je prvi horski festival posvećen Dragiši Vujoševiću, nekadašnjem dirigentu hora "Obrenovačke devojke".

Festival je osnovan sa idejom da Obrenovac, kao gradska opština sa višedecenijskom horskom tradicijom, treba da ima horski festival koji će doprineti očuvanju ove bogate i značajne tradicije, ali i podstaći dalji razvoj horskog pevanja i negovanje i afirmaciju horskog muziciranja, a sve čuvajući uspomenu na maestra Dragišu Vujoševića, koji je Horu posvetio svo svoje znanje i talenat.

Profesor i dirigent Dragiša Vujošević ostaće zapamćen u istoriji Obrenovca po svom velikom talentu, nesebičnom davanju sebe muzici i velikom doprinosu kulturi i muzičkom stvaralaštvu. Vrstan muzički pedagog izveo je na put mnoge generacije, a svoju ljubav prema muzici ostavio u nasleđe horu "Obrenovačke devojeke" čiji je prvi dirigent upravo bio Dragiša Vujošević.

Festival u čast ovog velikog umetnika otvorio je predsednik Komisije za kulturu, Zoran Ćorlomanović.

"Ovo je veče posvećeno našem profesoru i velika mi je čast što je i meni bio profesor. Uspeo je da nas sve ubedi da Obrenovac ima kvalitete, da ima mogućnosti i talenta da napravi jedan tako veliki hor. "Obrenovačke devojke" su ponovo među nama i ponovo će biti najbolji hor u Evropi."- rekao je Zoran Ćorlomanović.

Pored hora "Obrenovačke devojke" koji radi pod okriljem Centra za očuvanje tradicije i kulture TENT, publici su se predstavili gosti Niški kamerni hor, Kikindsko pevačko društvo ,,Kornelije Stanković'', Akademski ženski hor Studentskog kulturnog centra u Nišu, kao i obrenovački crkveni hor "Sveti Joakim i Ana".

"Mislimo da je maestro, profesor Dragiša Vujošević, zadužio ovaj grad, kao kulturni radnik, pregalac, pedagog, čovek koji je pobrao velike uspehe sa horom "Obrenovačke devojke" kakve ni jedna organizacija kulture nije zabeležila u ovom gradu. Ako je neko bio šest puta najbolji u Srbiji, tri puta najbolji u onoj velikoj Jugoslaviji, ako je bio najbolji u Evropi i ako znamo da je to iz Obrenovca, onda svi znamo da je to Dragiša Vujošević i njegove "Obrenovačke devojke". rekao je predsednik skupštine COTK TENT, Sveto Dobrijević.

Iz Centra za očuvanje tradicije i kulture "TENT" poručuju da će ovaj festival postati tradicija kao dug koji Obrenovac vraća velikanu kulturnog stvaralaštva, profesoru Dragiši Vujoševiću.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE