Obrenovac, 01.04.2020

SPREMITE SE D┼ŻEZERI


Izvor: Blic.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 26.04.2019.
Na Beogradskom d┼żez festivalu u oktobru 30 koncerata

Foto:Promo


´╗┐

U Domu omladine Beograda od 22. do 27. oktobra odr┼ża─çe se 35. Beogradski d┼żez festival, pod sloganom „D┼żez svetkovina”, sa skoro 30 koncerata i nizom prate─çih programa.

U Kombank dvorani evocira─çe se tradicija d┼żeza, a nastupima u sali Amerikana Doma omladine Beograda publika ─çe mo─çi da zaviri u uzbudljivu budu─çnost.

Program u Kombank dvorani otvori─çe "Mingus Big Band", prvi ameri─Źki veliki orkestar na festivalu još od 1990. godine. Sastav prvoklasnih njujorških muzi─Źara, pod umetni─Źkim vo─Ĺstvom Mingusove supruge Sju, ne bavi se samo iš─Źitavanjem zaostavštine legendarnog kontrabasiste, ve─ç je autenti─Źno tuma─Źi originalnim aran┼żmanima kompozicija iz Mingusovog opusa. Njihov nastup ostvaruje pravu vezu sa po─Źecima manifestacije: sam Mingus je nastupao na uvodnom izdanju 1970, kao i 1972. i 1975, a manja legacy formacija "Mingus Dynasty" 1982. godine. Sada ─çemo prvi put ─Źuti proslavljeni repertoar u punoj orkestarskoj raskoši, u izvo─Ĺenju jednog od najboljih big bendova na planeti, sedam puta nominovanog za Gremi.

Saksofonista i flautista ─îarls Lojd je ┼żiva ikona d┼żeza, jedan od najve─çih lidera i improvizatora svih vremena, zakora─Źivši u devetu deceniju ┼żivota sa nesmanjenom izvo─Ĺa─Źkom energijom, vra─ça se u Beograd tre─çi put, sa novom postavom, u kojoj zapa┼żenu ulogu ima gitarista Marvin Sjuel. Pono─çni program u Amerikani predstavlja francuskog violinistu Tea Sekaldija, sa sekstetom "Freaks", koji se ruga klasi─Źarskoj ugla─Ĺenosti i d┼żezerskom intelektualizmu, podrazumevaju─çi pak i klasi─Źarsku virtuoznost i d┼żezersku nepredvidivost – iz ugla pank rokera. Druga─Źiji sekstet "Axes" u istom programu nudi portugalski saksofonista i kompozitor ┼Żoao Mortagua, a novi talenat, poput britanskog truba─Źa Henrija Spensera, predstavi─çe se sa kvintetom "Juncture" na pono─çnom programu u Amerikani u subotu 26. oktobra.

Bi─çe predstavljene i najtalentovanije snage novog srpskog d┼żez talasa, a me─Ĺu odabranim u─Źesnicima je i mladi saksofonista i kompozitor Rastko Obradovi─ç, koji ─çe predstaviti kvartet sa norveškim muzi─Źarima.

Svetski dan d┼żeza

Dom omladine Beograda i Beogradski d┼żez festival za Svetski dan d┼żeza, koji se obele┼żava širom sveta 30. aprila, publici ─çe predstaviti dvostruki muzi─Źki program. Ulrih Dreksler i Peter Zirbs, nosioci najaktuelnijih muzi─Źkih tokova sa austrijske scene, predstavi─çe dinami─Źnu duo postavu "Azure", a jedan od klju─Źnih srpskih d┼żez muzi─Źara nove generacije, lider sastava EYOT, Dejan Iliji─ç, premijerno ─çe promovisati svoj novi klavirski solo album "DYAD".

- D┼żez i uopšte muzika jedna je od stvari koja postoji na ovom svetu da bi nas povezala i ukazala na sve ono u ─Źemu smo isti i jednaki, savršeno upijaju─çi u svoj razvoj i istoriju razli─Źitosti iz svih krajeva sveta, preko ritma, melodije, boje, harmonije i izraza - izjavio je tim povodom Dejan Iliji─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE