Obrenovac, 24.03.2018

Dani evropske baštine u Obrenovcu


Izvor: Lokalne Novine | Obrenovac, 18.09.2017
Gradska opština Obrenovac je i ove godine pripremila program za obeležavanje Dana evropske baštine.
Dani evropske baštine 2017, od 15. septembra do 2. oktobra, u Beogradu i Srbiji će biti obeleženi temom „Kulturno nasleđe i priroda“. Na taj način, kao i prethodne godine, Srbija se priključuje obeležavanju zajedničke teme na nivou Evrope.

Akcenat je stavljen na: nasleđe i pejzaž, nasleđe i održivi razvoj, nasleđe i biodiverzitet, nasleđe i klimatske promene, kao i na ukazivanje na najveće rizike, odnosno opasnosti po nasleđe i prirodno okruženje. Princip neodvojivosti kulturnog i prirodnog nasleđa prepoznao je i Unesko kroz Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine.

Ovogodišnje izdanje najvećeg evropskog festivala kulturnog nasleđa naglasiće u kojoj meri naše okruženje oblikuje naš način života, ali i naše živote u celini.

Manifestacija Dani evropske baštine se od 2002. godine svakog septembra održava na teritoriji grada Beograda, uz učešÄ‡e svih gradskih opština, kao i većini gradova Srbije.

Dani evropske baštine u Obrenovcu biće otvoreni 20. septembra  postavkom izložbe "Eko foto"u galeriji SKC Obrenovac.

Gradska opština Obrenovac je i ove godine pripremila program za obeležavanje Dana evropske baštine.

 22. septembar 2017. Izložba i predavanje „Ambrozija“ (Prirodnjački muzej) Govori: dipl ing. Miroslav Jovanović, viši konzervator botaničar Prirodnjačkog muzeja. Izložba će biti otvorena do 29. septembra 2017. godine (galerija i čitaonica Biblioteke)


23. septembar 2017. Turistički obilazak Obrenovca za penzionere. Projekcija dokumentarnog filma „Obrenovac između dva veka“ (Filmske novosti) 9 časova (čitaonica Biblioteke)


25. i 26. septembar 2017. Turistički obilazak Obrenovca za učenike obrenovačke gimnazije. Projekcija dokumentarnog filma „Obrenovac između dva veka“ (Filmske novosti) 12 časova (čitaonica Biblioteke) 


28. septembar 2017. Čitaonica Biblioteke u 19 časova. Predavanje „Hrast lužnjak na području Jozića kolibe“. Govori: prof. dr Dragica Vilotić (Šumarski fakultet, Beograd)

29. septembar 2017. Izložba i predavanje „Staro i nestalo voće Srbije“ Govori: Aleksandra Savić, viši kustos Prirodnjačkog muzeja. Izložba će biti otvorena do 6. oktobra 2017. godine(galerija i čitaonica Biblioteke)

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE