Obrenovac, 24.08.2019

Francuski filmovi o Velikom ratu u bioskopu Doma kulture


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 06.09.2018.
Povodom obeležavanja stogodišnjice kraja Velikog Rata, Francuski institut je pripremio filmove koji se bave ovom epohom

Foto:Printscreen
Povodom obeležavanja stogodišnjice kraja Velikog Rata, Francuski institut je pripremio filmove koji se bave ovom epohom, a koje Obrenovčani tokom septembra mogu pogledati u bioskopu Doma kulture.

Karavan francuskih filmova sačinjen je od četiri dela, koja će se prikazivati svake srede od 20 časova.

Ovaj ciklus nudi različite perspektive o životu na frontu i svakodnevnom životu ljudi jednog mračnog doba.

Na filmskom platnu SKC-a već se našao film „Čuvarke“ koji je premijeru imao prošle godine, a ljubitelje sedme umetnosti sledeće srede, 12. septembra, očekuje dokumentarac „Istočni front, zaboravljeni front 1915-1919“.

Za sredu, 19. septembra, zakazana je projekcija filma „Kapetan Konan“ iz 1996. godine, dok će poslednje srede u mesecu, 26. septembra, biti prikazan film „Život i ništa drugo“, snimljen 1989. godine.

ULAZ NA SVE PROJEKCIJE JE BESPLATAN!

„Istočni front, zaboravljeni front 1915-1919“

Režija: Fransoa Boro

Od 1915. do 1919. godine, hiljade francuskih vojnika bore se na Balkanu. Nakon katastrofe na Dardanelima, ekspedicioni francusko-britanski korpus se iskrcava u Solunsku luku sa četvorostrukom nemogućom misijom: da pomognu srpskoj vojsci u povlačenju. Da se trajno nastane u neutralnu zemlju kako bi bilo izbegnuto njeno pripajanje neprijatelju. Da pomognu Rumuniji koja se pridružila silama Antante. Na kraju, da poraze Bugare. Teškoće su ogromne: problemi sa snabdevanjem, ekstremni klimatski uslovi, brojne bolesti, demotivisanost trupa…

Projekcija: Sreda, 12.09.2018. (20:00)

„Kapetan Konan“

Režija: Bertran Tavernije

Balkan, septembar 1918. godine. Dok se u Francuskoj potpisuje primirje, savezničke snage na Istočnom frontu i dalje ratuju. U Bukureštu, vojnici pljačkaju i ubijaju. Norbert ima delikatni zadatak da osudi krivce, ljude kapetana Konana, svog prijatelja, koji je zaslužan zbog toga što se istakao pod vođstvom Franšea Deperea u bici kod Dobrog Polja. Uprkos Konanovom besu, koji po svaku cenu želi da zaštiti svoje ljude, Norbert će morati da obavi svoj zadatak.

Projekcija: Sreda, 19.09.2018. (20:00)

„Život i ništa drugo“

Režija: Bertran Tavernije

Godina 1920. Veliki Rat se završio pre dve godine. Francuska leči svoje rane i radi na rekonstrukciji zemlje. U tom ambijentu, dve žene različitog društvenog porekla je spojio isti cilj: da pronađu čoveka kog vole, a koji je nestao tokom rata. Njihova istraga ih vodi do istog izvora informacija, komandanta Delaplana. Od 6. do 10. novembra 1920. godine, Iren, Alis i komandant se upoznaju, suočavaju i uče jedni o drugima…

Projekcija: Sreda, 26.09.2018. (20:00)

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE