Obrenovac, 24.05.2019

Izložba 'Hleb u Velikom ratu'


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 27.10.2018.
Posetioci će moći da saznaju kako se to srpski narod ophodio prema hlebu kao živoj riznici kolektivnog pamćenja

Foto:Promo
U okviru obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Obrenovca u Prvom svetskom ratu, u ponedeljak, 29. oktobra, sa početkom u 19.00 časova u Galeriji Sportsko kulturnog centra ”Obrenovac” biće otvorena izložba ”Hleb u Velikom ratu”.

Hleb je jedina hrana koja čoveka povezuje sa osnovnim principima života i onostranim svetom. Od davnina ima značaj univerzalnog apotropeja (odvraćanje od zla) u tradicijama mnogih naroda.

Izložba ima za cilj ne samo da prikaže značaj hleba kao hrane, već i čudesnost hleba kao žive riznice kolektivnog pamćenja i svedočanstva o etičkim i simboličkim vrednostima i padovima ljudi i u najtežim egzistencijalnim uslovima, kakav je rat.

Hleb u srpskoj tradiciji ima jedinstveno mesto i prati čovekov život, u stopu, kao hrana, kao kulturna baština i religijski simbol – od rođenja do smrti, pa i posle smrti. Takav odnos prema hlebu nije zaboravljen ni u najtežim uslovima rata.

Hleb je u Velikom ratu imao egzistencijalni značaj i kao takav bio je i prvenstveno pitanje moralnih vrednosti. Odnos zaraćenih strana prema neprijateljskom domaćem frontu, osećaj solidarnosti i spremnost na odricanje, aktivnosti na prikupljanju pomoći u hrani, razlike u sledovanjima hleba prema socijalnom statusu i tretiranje zarobljenika – sve su to bila pitanja moralnih vrednosti.

U pozadini ”velike istorije” uvek se nalaze bezbrojne lične sudbine “običnih” ljudi, onih na frontu i kod kuće, koji nisu stvarali velike događaje, ali jesu njihovi učesnici i koji su, preuzimajući odgovornost, svoje sudbine ugradili u budućnost (malim se stvarima velike podupiru). To je sudbina čoveka koji je istinski i pobednik i gubitnik u stvarnom životu.

Namera autora Dimitrija Vujadinovića je da stvori sliku i impresiju, a ne da prepričava i tumači događaje ili polemiše sa drugim autorima. Autor je želeo da kroz svedočanstva neposrednih učesnika rata i brojnim vizuelnim dokumentima prenese poruku samih aktera, a ona je nesumnjivo – antiratna!

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE