Obrenovac, 24.08.2019

Izlo┼żba '─îuvari vremena - zaboravljeno industrijsko nasle─Ĺe' u SKC-u


Izvor: Sportsko-kulturni centar 'Obrenovac',Lokalne novine | Obrenovac, 04.05.2018.
Dokumentovano je stanje u kome se danas nalaze nekad va┼żni industrijski objektiÔÇŽ

Foto:Sportsko-kulturni centar 'Obrenovac'


´╗┐

Nakon prikazivanja u Muzeju Jugoslavije u Beogradu i Narodnom muzeju Kikinda, izlo┼żba ─îuvari vremena bi─çe predstavljena u našoj galeriji.

Publika ─çe na izlo┼żbi imati prilike da vidi fotografije sa terenskog istra┼żivanja materijalnih ostataka starih industrija i tehnoloških procesa razvijanih na teritoriji Srbije tokom 19. i po─Źetkom 20. veka. Re─Ź je o industrijskoj arheologiji, disciplini kojoj se poslednjih godina posve─çuje posebna pa┼żnja budu─çi da njeni rezultati nesumnjivo doprinose potpunijem sagledavanju ukupnog društvenog, kulturnog, politi─Źkog i privrednog ┼żivota.

Budu─çi da fotografija predstavlja mnogo više od obi─Źnog zapisa trenutnog stanja, ve─ç ima mo─ç da do─Źara atmosferu i probudi emociju, upravo ovaj medij je izabran za prezentaciju ovog zna─Źajnog nasle─Ĺa nedovoljno prisutnog u javnosti.

Tokom rada na projektu i terenskog istra┼żivanja pod okriljem Muzeja Nauke i tehnike i Muzeja Jugoslavije dokumentovano je stanje u kome se danas nalaze nekad va┼żni industrijski objekti. Iako pre svega dokumentarne, ove fotografije predstavljaju mnogo više od obi─Źnog zapisa trenutnog stanja. One doprinose razumevanju prišlosti, u vremenu kada savremeni tempo tehnološkog razvoja uslovljava ubrzano nestajanje ove, za nacionalnu istoriju svakako va┼żne baštine.

Radi boljeg razumevanja ovog zaboravljenog i potcenjenog nasle─Ĺa, osim objekata neposredno namenjenih proizvodnji, istra┼żivanje obuhvata i objekte i prostore usko povezane s industrijom, kao što su oni namenjeni stanovanju ili aktivnostima ljudi tokom slobodnog vremena.

Krajnji rezultat ovako postavljenog istra┼żivanja je rekonstrukcija kulture, shva─çene kao ukupne društvene prakse, dok izlo┼żene fotografije dodatno naglašavaju va┼żnost o─Źuvanja ove nesumnjivo zna─Źajne baštine u izgradnji kulturnog identiteta.

Izme─Ĺu ostalih, na izlo┼żbi se mogu videti fotografije: Astronomske opservatorije Beograd (gra─Ĺene od 1929. do 1932. godine), Briketarnice rudnika Rtanj (1912), Fabrike tekstila Stamenkovi─ç u Leskovcu (po─Źetak 19. veka), Hidroelektrane u Si─çevu (1931), Zrenjaninske fabrike alkohola (kraj 19. veka) i Rudnika i topionice u Boru (1904).

Izlo┼żba fotografija materijalnih ostataka starih industrija natsalih tokom istra┼żivanja industrijskog nasle─Ĺa Srbije, autora mr Rifata Kulenovi─ça, muzejskog savetnika i Ade Vlaji─ç, kustoskinje, bi─çe otvorena u ponedeljak, 7. maja u 19.00 sati u galeriji SKC "Obrenovac".

Ulaz je slobodan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE