Obrenovac, 25.08.2019

Gypsy jazz u Obrenovcu


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 26.07.2018.
Obrenova─Źko leto 2018

Foto: lokalnenovine.rs


´╗┐

Sastav "Gypsy jazz trio" koji je u okviru manifestacije "Obrenova─Źko leto" nastupio na sceni Biblioteke "Vlada Aksentijevi─ç" u Obrenovcu proveo je Obrenov─Źane, melodijama prepunim emocija, kroz najpoznatije deonice ─Éanga Rajnharda  jednog od najzna─Źajnijih gitarista svih vremena.  Studenti Muzi─Źke akademije u Beogradu, odsek za d┼żez: Andrija Vojvodi─ç, Nikola Miloradovi─ç i Aleksandar Bilbija su savršenim spojem kontrabasa, gitare i klarineta do─Źarali zvuke ciganskog d┼żeza.

Posetioci "Obrenova─Źkog leta", ljubitelji d┼żeza, slo┼żili su se u jednom da se d┼żez ili voli ili ne voli, da je nekima neshvatljiv  i po malo te┼żak, da d┼żez ne mo┼że da sluša svako, ali da oni koji u┼żivaju u zvucima ove vrste muzike  svoju ljubav prema istoj neguju tokom celog ┼żivota. Vesele  muzi─Źke teme koje mogu biti duboke i pune emocija, a potom pra─çene veoma brzim tempom poput ciganskog, prave ljubitelje d┼żeza ne ostavljaju ravnodušnim. Tako je bilo i ove letnje ve─Źeri u Biblioteci, gde su u prijatnoj atmosferi, neki malo druga─Źiji zvuci širili pozitivnu energiju i nosili je u obrenova─Źku no─ç.

 Gypsy jazz ( ciganski d┼żez) je vrsta d┼żez muzike, koja je nastala 30-ih godina prošlog veka. Francuski gitarista i kompozitor ─Éango Rajnhard se smatra pokreta─Źem ovog muzi─Źkog pravca i veliki je uzor mnogim gitaristama.

Pri─Źa o d┼żezu po─Źela je davno, otkri─çem ameri─Źkog kontinenta i porobljavanjem afri─Źkog naroda koji je radio na planta┼żama širom Amerike. Oko 11 miliona crnaca sa sobom iz domovine ponelo je svoju kulturu i tradiciju, zbog ─Źega se i smatra da su sami koreni d┼żeza u afri─Źkoj tradicionalnoj muzici.

Kao specifi─Źan muzi─Źki pravac, d┼żez je zvani─Źno nastao krajem 19. veka u Nju Orleansu, a posle pada ameri─Źke berze 1929. godina i perioda poznatog kao Velika depresija, došlo je vreme da se zaustavi rasizam. I upravo je na tom putu bila d┼żez muzika koja je u ovo vreme potpuno promenila ameri─Źku kulturu, uvode─çi sving koji je bio široko prihva─çen me─Ĺu belcima.

Bitnu ulogu u popularizaciji d┼żez muzike imao je Luj Armstrong, ─Źija je improvizacija uticala na mnoge velikane d┼żeza poput Kab Kaloveja, Dizi Gilespija, Bing Krozbija, a njegov stil izvo─Ĺenja proširio se na vokaliste poput Ele Ficd┼żerald i Bili Holidej.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE