Obrenovac, 19.07.2018

Kompozitori dr┼żavi: Koncertna dvorana svima, ne samo Filharmoniji


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 03.10.2017.
Grupa kompozitora, muzi─Źara i akademika zatra┼żila je da se, umesto nove zgrade Beogradske filharmonije, gradi koncertna dvorana koja bi odgovarala potrebama cele muzi─Źke scene u Srbiji

Foto:Youtube Screenshot


´╗┐

U otvorenom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vu─Źi─çu, premijerki Ani Brnabi─ç, ministru kulture Vladanu Vukosavljevi─çu, ministru prosvete Mladenu Šar─Źevi─çu i gradona─Źelniku Beograda Siniši Malom, naglašava se da nova koncertna dvorana treba da bude "podstrek celokupnom umetni─Źkom i muzi─Źkom ┼żivotu Srbije".

"Ni─Źim ne spore─çi potrebu da zna─Źajna institucija, kao što je Beogradska filharmonija, dobije kvalitetnu koncertnu dvoranu, moramo da upitamo da li je rešenje problema samo te institucije, prioritet nad rešavanjem problema sveukupnog muzi─Źkog orkestarskog ┼żivota u Beogradu, pa i u Srbiji", ka┼że se u pismu.

Potpisnici pisma podse─çaju da Simfonijski orkestar RTS-a, koji "s Horom RTS predstavlja nose─çe stubove srpske muzi─Źke kulture", zakupljuje dvorane za koncerte, a da Fakultet muzi─Źke umetnosti nema odgovaraju─çu salu.

"Rešenje treba tra┼żiti u koncertnoj dvorani koja bi svoje kapacitete davala pod jednakim uslovima svim pomenutim institucijama, te koja bi omogu─çavala i drugim doma─çim i gostuju─çim ansamblima da u njoj nastupaju", ka┼że se u pismu.

Potpisnici su naveli da bi nova koncertna dvorana trebalo da sadr┼żi najmanje dve do tri koncertne sale razli─Źitih veli─Źina, uz primenu svih najsavremenijih, pre svega akusti─Źkih iskustava najmodernijih gra─Ĺevina ovog tipa u svetu, a da bude nazvana "Dvorana Mokranjac" po najve─çem srpskom kompozitoru.

Oni smatraju da je, uz novu koncertnu dvoranu, neophodno podi─çi i novo zdanje Fakulteta muzi─Źke umetnosti.

Otvoreno pismo je potpisalo 20 kompozitora, muzi─Źara i akademika, me─Ĺu kojima Dejan Despi─ç, Zoran Eri─ç, Jovan Kolund┼żija, Bojan Su─Ĺi─ç, Ivana Stefanovi─ç, Nikola Hajdin.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE