Obrenovac, 24.10.2018

Kompozitori državi: Koncertna dvorana svima, ne samo Filharmoniji


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 03.10.2017.
Grupa kompozitora, muzičara i akademika zatražila je da se, umesto nove zgrade Beogradske filharmonije, gradi koncertna dvorana koja bi odgovarala potrebama cele muzičke scene u Srbiji

Foto:Youtube Screenshot
U otvorenom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i gradonačelniku Beograda Siniši Malom, naglašava se da nova koncertna dvorana treba da bude "podstrek celokupnom umetničkom i muzičkom životu Srbije".

"Ničim ne sporeći potrebu da značajna institucija, kao što je Beogradska filharmonija, dobije kvalitetnu koncertnu dvoranu, moramo da upitamo da li je rešenje problema samo te institucije, prioritet nad rešavanjem problema sveukupnog muzičkog orkestarskog života u Beogradu, pa i u Srbiji", kaže se u pismu.

Potpisnici pisma podsećaju da Simfonijski orkestar RTS-a, koji "s Horom RTS predstavlja noseće stubove srpske muzičke kulture", zakupljuje dvorane za koncerte, a da Fakultet muzičke umetnosti nema odgovarajuću salu.

"Rešenje treba tražiti u koncertnoj dvorani koja bi svoje kapacitete davala pod jednakim uslovima svim pomenutim institucijama, te koja bi omogućavala i drugim domaćim i gostujućim ansamblima da u njoj nastupaju", kaže se u pismu.

Potpisnici su naveli da bi nova koncertna dvorana trebalo da sadrži najmanje dve do tri koncertne sale različitih veličina, uz primenu svih najsavremenijih, pre svega akustičkih iskustava najmodernijih građevina ovog tipa u svetu, a da bude nazvana "Dvorana Mokranjac" po najvećem srpskom kompozitoru.

Oni smatraju da je, uz novu koncertnu dvoranu, neophodno podići i novo zdanje Fakulteta muzičke umetnosti.

Otvoreno pismo je potpisalo 20 kompozitora, muzičara i akademika, među kojima Dejan Despić, Zoran Erić, Jovan Kolundžija, Bojan Suđić, Ivana Stefanović, Nikola Hajdin.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE