Obrenovac, 20.10.2018

'Sajam knjiga vide kao pijacu izdava─Źi bez posetilaca'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 04.11.2017.
Koncept Sajma knjiga je dobar i ako ┼żelimo da ga ne uni┼ítimo, treba ga sa─Źuvati upravo u formi kakvu ima, smatra Dejan Papi─ç, direktor beogradske izdava─Źke ku─çe Laguna komentari┼íu─çi kritike pojedinih izdava─Źa da je Beogradski sajam knjiga 'izgubio izlo┼żbenu i programsku dimenziju'

Foto:YouTube Screenshot


´╗┐

"Koncept Beogradskog sajma knjiga privla─Źi publiku. Neki kao da zaboravljaju da se ovaj Sajam organizuje pre svega zbog posetilaca. Bez njih ga ne bi bilo. Iz godine u godinu ovakav Sajam privla─Źi sve više publike, a ove godine je bio uo─Źljiv još ve─çi broj mladih ljudi. Onih istih za koje se tvrdi da knjige ne ─Źitaju", rekao je Papi─ç za Tanjug.

On napominje da to ipak ne zna─Źi da unapre─Ĺenjima nema mesta. Pre svega on smatra da je nedopustivo da u Odboru sajma knjiga nema predstavnika Srpskog udru┼żenja izdava─Źa i knji┼żara.

“Mora se ─Źuti glas izdava─Źa i oni zbog toga imaju svoje reprezentativno udru┼żenje. Da se ovaj glas ─Źuo u Odboru sajma, mo┼żda bi danas bilo manje nezadovoljnih izlaga─Źa", smatra Papi─ç.

Tvrdnje da ove godine nije bilo pisaca na Sajmu knjiga, Papi─ç negira.

"Nije bilo doma─çih pisaca kod onih koji ih ne objavljuju ili kod onih koji ne brinu o njima. Na štandu Lagune smo imali oko 60 organizovanih dru┼żenja pisaca sa svojim ─Źitaocima. I uvek je bilo publike", ka┼że on, "jer je Laguna izme─Ĺu dva sajma objavila oko 350 novih naslova za sve ciljne grupe."

"A mnogi od njih su nagra─Ĺeni najva┼żnijih svetskih i doma─çih knji┼żevnim priznanjima."

On napominje da nije slu─Źajno da se baš sada digla buka oko Sajma knjiga.

"Svako od buka─Źa to naravno radi iz vlastitih interesa, ali svakako ne iz dušebrištva za kulturu. Neko je nezadovoljan zato što nije dobio ovu ili onu nagradu, neko zato što je izgubio privilegije koje je ranije u┼żivao. I niko od njih ne prime─çuje mnoštvo zadovoljnih posetilaca, najverovatnije zato što ih nije bilo u dovoljnom broju na njihovim štandovima", smatra Papi─ç.

Za njega nema dileme da je Sajam knjiga u Beogradu kulturna manifestacija na svetskom nivou, a to, kako ka┼że, govori iz iskustva, jer svake godine pose─çuje sajmove knjiga u svetu i to one najve─çe.

"Beogradski sajam mo┼że da bude ponosan upravo na ovakvu manifestaciju kakvu ima. To potvr─Ĺuju i strani posetioci koji naj─Źeš─çe ne mogu da veruju da nešto takvo postoji u Beogradu. Svi komentarišu pre svega energiju i entuzijazam samih posetilaca. Ali i trud koji izlaga─Źi ula┼żu u opremanje svojih štandova. To pijacom zovu samo oni koji publiku nemaju i koji zbog toga ┼żele da prikriju sopstveni neuspeh", smatra Papi─ç.

O budu─çnosti Sajma knjiga u Beogradu Papi─ç, ka┼że, ne brine puno i ka┼że da ga treba zadr┼żati u postoje─çim okvirima.

On istovremeno predla┼że neke marketinške poteze poput, recimo, uvo─Ĺenja vrednosnog vau─Źera koji bi bio uklju─Źen u cenu ulaznice, a koji bi posetioci mogli da iskoriste na štandovima izlaga─Źa.

"Sajam ne bi bio na finansijskom gubitku, a posetiocima bi ulaz prakti─Źno bio besplatan jer bi novac od ulaznice bio povra─çen na štandu samih izdava─Źa. Zašto ne bismo tokom Sajma knjiga dozvolili, recimo, i da knjiga koja se ─Źita u gradskom prevozu bude zamena za kupljenu kartu za vo┼żnju?

Sve u svemu, smatra Papi─ç, "Mo┼że Beogradski sajam knjiga biti mnogo bolji, ali ne smemo zaboraviti da je to jedan od najve─çih evropskih i svetskih sajmova i da predstavlja biser naše kulture i da je na svaki na─Źin moramo o─Źuvati od onih koji bi da je iz vlastitih interesa obesmisle", kazao je Papi─ç.

Beogradska izdava─Źka ku─ça Laguna postoji 19 godina i uz knji┼żarski lanac Delfi, koji ima 40 knji┼żara, jedna je od vode─çih u regionu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE