Obrenovac, 22.02.2019

Uru─Źene Vukove nagrade za 2017. godinu


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.02.2018.
Vukove nagrade za 2017. godinu, koje 54. put dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru, uru─Źena je laureatima u Predsedni┼ítvu Srbije

Foto:Tanjug/Rade Preli─ç


´╗┐

Izuzetna Vukova nagrada pripala je Bogosloviji Svetog Kirila i Metodija iz Prizrena, Galeriji Matice srpske (Novi Sad) i primadoni Milki Stojanovi─ç.

Vukovu nagradu poneli su slikar iz Loznice Dragan Bartula, privrednik i mecena kulture Branislav Ba─çovi─ç (Beograd), muzeolog Nikola Gogi─ç (U┼żice), De─Źji kulturni centar Beograd, muzeolog Dragan Draškovi─ç (Kraljevo), kulturni poslenik Dragan Koji─ç (Novi Sad).

Laureati su i slikar i grafi─Źar Borivoj Popr┼żan iz Novog Sada, dirigent i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savi─ç, knji┼żevnik Joviša M. Slavkovi─ç (Gu─Źa) i novinar RTS-a Branko Stankovi─ç (Beograd).

Dobitnike je pozdravio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevi─ç primetivši da su vredni poslenici kulture dobili priznanje koje svedo─Źi da je njihov rad prepoznat i vrednovan visokim Vukovim imenom.

Vukosavljevi─ç je podsetio na rad Vuka Stefanovi─ça Karad┼żi─ça kao "utemeljiva─Źa srpske renesanse" kojim je trasirao put razvoju srpskog jezika i pisma.

Vukosavljevi─ç je rekao da je Vukov rad bio i da je i danas izlo┼żen kritikama, ali da ne mo┼żemo znati gde bi nas reka istorije odvela da nije bilo njega.

Ministar je naglasio da je Vuk podario jasan i razumljiv jezik ─Źitavom kulturnom prostoru od Dra─Źa do Sent Andreje, Temišvara i Trsta i da je danas naš zadatak da ─Źuvamo srpski jezik i srpsko pismo.

Generalni sekretar KPZS ┼Żivorad Ajda─Źi─ç istakao je da je za 62 godine, koliko postoji Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, ura─Ĺeno mnogo toga kako bi kultura, u onom najširem i najlepšem smislu, bila prisutna i va┼żna u svakom kutku Srbije.

"─îuvali smo obi─Źaje, tradiciju, jezik i pismo, ali i otvarali nove puteve mladim stvaraocima", dodao je on.

Ajda─Źi─ç je podsetio da se prošle godine navršilo 230 godina od ro─Ĺenja Vuka Stafanovi─ça Karad┼żi─ça i 170 godina od zna─Źajne 1847. – "godine Vukove pobede u kojoj je kona─Źno dokazao da je srpski narodni jezik jedini pravi jezik Srba".

Citirao je Vuka iz predgovora Srpskom bukvaru: "Što su go─Ĺ ljudi na ovome svijetu izmislili, ništa se ne mo┼że usporediti s pismom. Prijatelju ili znancu svome, koji je na daleko preko bijelog svijeta, poslati misli svoje na komadu artije; ─Źitati što su drugi pisali prije dvije iljade godina i napisati da mogu drugi poslije nekoliko iljada godina ─Źitati; to je nauka, koja um ljudski gotovo prevazilazi i moglo bi se re─çi da je onaj koji je prvi nju izmislio, bio više Bog nego ─Źovek. Pismo je otvorilo put umu ljudskome".

"To je danas naš zadatak, da sa─Źuvamo jezik i pismo, jezik kao osnovni identifikacioni kod jednog naroda u kojem se ─Źuva vekovno, milenijumsko znanje, istorija, tradicija, sve ono što jedan narod ─Źini posebnim, ali mu i otvara ravnopravno mesto u porodicama drugih naroda. Moramo da ─Źuvamo i negujemo naše pismo, našu srpsku ─çirilicu kojom treba da se ponosimo, ali i da je knjigama, nau─Źnim delima i komunikacijom preko novih elektronskih medija, predamo u nasle─Ĺe svojim potomcima", naglasio je Ajda─Źi─ç.

Podsetio je na poruku Duška Radovi─ça: Volite srpski jezik svakoga dana pomalo. Srpski jezik nema nikoga drugog osim nas.

Sve─Źanosti su prisustvovali predsednica Narodne skupštine Maja Gojkovi─ç, predstavnici ministarstava za kulturu, prosvetu, rad, Grada Beograda, pokrajinskog sekretarijata za kulturu, ustanova kulture, nauke i prosvete i verskih zajednica.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE