Obrenovac, 22.02.2019

Krajem juna 3.000 eksponata pred posetiocima Narodnog muzeja


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.02.2018.
Direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković rekla je da će posetioci, kada se krajem juna završe radovi na renoviranju ove kulturne institucije, moći da vide stalnu postavku od 3.000 eksponata na skoro 5.000 kvadratnih metara

Foto:EPA/Anrej Cukić
Direktorka za "Politiku" objašnjava da je planirano da se 31. marta zvanično okoncaju svi radovi, a da pre kraja juna nije moguće kvalitetno završšiti sve ššto bi garantovalo da otvaranje protekne bez grešške.

"Najvažžnije je da će se to desiti ove godine", ističe Borić Brešković, ističući da je do sada ukupno obavljeno skoro 90 odsto radova.

Sređeno je 4.200 kvadratnih metara fasade, zamenjeno je 276 prozora, a trenutno je na kraju uređenje druge vertikale, one ka Trgu Republike.

Ona navodi da su radovi imali i konzervatorsku prirodu, kao i da unutra skoro sve već izgleda drugačije.

"Ne postoji nijedan deo zdanja koji nije infrastrukturno obnovljen. Nasa velika izložbena sala imaće kompletnu klimatizaciju, a u ostalim prostorima biće upotrebljeni fenkojl sistemi. Depoi su kompletno opremljeni", navodi direktorka.

Kaže i da će segmenti funkcionisanja muzeja biti potpuno izolovani, što znaci da je izložbeni prostor isključivo izložbeni, da su depoi isključivo depoi, a da za svaki postoje posebna pravila.

Konzervatorske radionice drugačije su raspoređene i opremljene novim uređajima, navodi Brešković i dodaje da će postojati i velika sala ispred biblioteke koja će imati kombinovanu namenu.

"Što se novca tiče, imamo punu podrsku vlade i ministarstva", napomenula je ona.

Navodi i da se u fondu muzeja nalazi ukupno oko 200.000 eksponata, i da su najbrojniji oni iz oblasti arheologije i numizmatike, ali i da "bisera" ima vise nego sto ih je moguće odjednom predstaviti.

"Kada je reč o arheologiji, treba spomenuti Beogradsku kameju koja je jedinstveno umetničko delo kasne antike, dok je medaljon Valentijana prvog jedinstven kada se govori o numizmatici i takav ne postoji u svetu", kaže ona.

Iz perioda srednjevekovne umetnosti tu je i čitav niz artefakata kao što je Teodorin prsten, umetnost 18. ili 19. veka puna je dragocentosti , a za 20. vek nezaobilazna su dela naših impresionista, a najviše pažnje privlači Nadežda Petrović.

Posebna poslastica biće izbor iz zbirke strane umetnosti, kaže Borić Brešković, dodajući da su posebne izložbe u planu, a prva od njih biće kineska umetnost.

Centralno stepenište muzeja gleda na Trg republike, a taj segment ovog velelepnog zdanja, sazidanog u stilu akademskog eklekticizma jošš 1903, po projektu arhitekata Andre Stevanovića i Nikole Nestorovića (za potrebe tadaššnje Uprave fondova) nikada do sada nije bio dostupan publici.

Ljubitelji umetnosti ulaziće u naššu najstariju muzejsku instituciju iz Vasine ulice, kao ššto je to bilo i pre rekonstrukcije, ali će izlaz biti usmeren na Trg republike, što je novina, navodi Politika.

Iako je žželja uprave muzeja bila da ovaj smer bude obrnut, bezbednosni razlozi presudili su u korist bočnog ulaza.

Narodni muzej dobio je zdanje na Trgu republike na koriššćenje 1950. godine. Do tada se od osnivanja 1844. sa svojim kolekcijama selio čak 11 puta, da bi svečano otvaranje u tom prostoru bilo upriličeno 23. maja 1952.

Nakon skoro 15 godina praššine i memle (2003. zbog katastrofalnih uslova povučena je stalna postavka) bićemo uskoro svedoci drugog svečanog otvaranja, napominje list.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE