Obrenovac, 24.10.2018

Danas počinje BOSIFEST (VIDEO)


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 10.10.2017.
Internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom

Foto:Bosifest / Promo
8. Bosifest biće svečano otvoren danas, u sali "Amfiteatar" beogradskog Sava centra u 18h.

Na otvaranju će se obratiti direktor Festivala Darko Ivić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, v.d. pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom - Biljana Barošević, član gradskog Veća Dragomir Petronijević, kao i predstavnici Skupštine Beograda i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, poručili su organizatori. 

Otvaranju će prisustvovati i gosti festivala: Nino Doliasvili iz Gruzije (film "Poslušaj tišinu"), Anastazja Dabrovska iz Poljske ("Danijel"), Ana Bedinska iz Holandije ("U drugom svetu") i Mirjana Isakov, koautorka filma "Kada bih mogla da biram".

Odmah nakon svečanog otvaranja, biće prikazan dokumentarac "Normalni autistični film" u kojem nas češki dokumentarista Miroslav Janek izaziva da jednom zasvagda prestanemo da doživljavamo autizam kao medicinsku dijagnozu i da pokušamo da je shvatimo kao fascinantan način razmišljanja, koji je često teško dešifrovati. Nakon toga, 20h, biće upriličena svetska pretpremijera izraelskog dokumentarca "Moj brat heroj" Jonatana Nira i Enoša Kasela, koji prati grupu mladih ljudi sa Daunovim sindromom na zahtevnom putu kroz indijske Himalaje, u pratnji svojih braća i sestara. Film će biti prikazan u revijalnom delu programa.

Tokom trajanja Bosifesta, od 10. do 12. oktobra, publika će imati priliku da pogleda ukupno 18 filmova po izboru selektora Gorana Radovanovića, 10 u takmičarskom i osam u revijalnom delu programa. 

U okviru takmičarskog programa naći će se i dokumentarac "50 X Rio" Frančesa Manzutija o pustolovini jednog specijalnog momka, Aleksa Zanardija, i o njegovom treningu i pripremama za Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru. Sa svojih pedeset godina, Aleks je fizički spremniji od atletičara koji su dosta mlađi od njega. Usput, film pokazuje neverovatne snimke kako scene treninga italijanskog paraolimpijskog nacionalnog tima, svakodnevnog života Aleksa, tako i specijalne momente kada se sastaje i radi sa ključnim ljudima koji mu pomažu da razvije veštinu vožnje tricikla rukama.

Film "88 MHz" Jane Titove bavi se slepim pozorišnim i radio novinarom, Jordanom Georgievom iz Bugarske, koji vodi kulturni program "Bez maski".

Kratkometražni dokumentarac "Drugde" Ćezara Ćikardinija i Maura Melgratija je oslobađajuće i intimno putovanje mladića sa Daunovim sindromom u dvadesetim godinama čija je ambicija da pronađe svoje mesto na ovom svetu.

"Odlazak na ples" ruske autorke Marjam Mahijeve je dokumentarac o ljudima koje povezuje ples u kolicima, 12-godišnja Laura koja živi sa gluvim roditeljima je junakinja filma "Dva sveta" a devetogodišnji gluvi Luka u ostvarenju "Poslušaj tišinu" sanja da se jednog dana popne na pozornicu i zaigra, jer je to jedini način na koji može da zauzme svoje mesto u velikom svetu.

U okviru takmičarskog programa biće prikazani i dokumetnarni filmovi "U drugom svetu" o ženi koja dobija vest da je trudna i da nosi dete sa Daunovim sindromom, "Ustani i hodaj" u kojem Matju Firman, glavni urednik popularnog online magazina "Spicee", na duhovit i zanimljiv način govori o svojoj borbi protiv paraplegije, kao i "Danijel", film o dečaku koji provodi odmor u kampu organizovanom za osobe sa Daunovim sindromom.

Žiri ovogodišnjeg Bosifesta čine Predrag Gaga Antonijević, Radoslav Zelenović i Anica Dobra. On će dodeliti nagrade za najbolji film, režiju, scenario i specijalne nagrade.

Pored već pomenute ekskluzivne svetske pretpremijere filma "Moj brat heroj" u okviru revijalnog programa biće prikazan i "Andre anti-džin", putovanje metar i nešto visokog glumca, komičara i invalidskog advokata Andrea H. Arude, ruski kratkometražni dokumentarac "Šampion i balerina", belgijski "Kompleks kengura", indijski "Ja sam Džidža" - priča Džidže Goš, aktivistkinje za prava osoba sa invaliditetom, koja živi sa cerebralnom paralizom, kao i iranski kratkometražni dokumentarni film "Tolo" o devojci sa invaliditetom koja pokušava da dostigne svoje snove.

Tu je i domaći kratki film "Kada bih mogla da biram", koji se bavi životnom pričom Marine Obradović, dvadesetčetvorogodišnjakinje iz sela Gložan blizu Novog Sada, koja ima cerebralnu paralizu.

Koliko često film može da promeni živote ljudi? Irski film "Svetilište" zaista je to i učinio, jer je doveo do izmene Krivičnog zakona 1993. godine.

Detaljnu programsku satnicu i više informacija o filmovima možete pronaći ovde.

Kako ističu organizatori, Bosifest je jedinstven filmski festival u našoj zemlji, ali i u svetskim okvirima, jer je njegov kompletan program posvećen temama života osoba sa invaliditetom, a filmovi koji se prikazuju relevantna su i zapažena ostvarenja dokumentarnog žanra.

Misija Bosifesta je da ukaže na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešÄ‡e i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE