Obrenovac, 20.10.2018

Fakultetu muzičke umetnosti 200.000 evra za opstanak?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 13.09.2017.
Fakultet muzičke umetnosti obeležiće 80 godina postojanja sa dva koncerta na 49. Bemusu i verujem da je to veoma dragoceno za našu kulturu, kazao je Tanjugu Svetislav Božić, umetnički direktor Bemusa, koji će se od 11. do 20. oktobra održati u Beogradu

Foto:Tanjug
Božić je naglasio da je Bemus sabirni centar za darovite studente muzičke umetnosti i raduje se što će publika festivala imati prilike da čuje talentovane mlade muzičare.

"Treba odvojiti 200.000 evra za Fakultet muzičkih umetnosti kako bi uprava ove obrazovne institucije kupila 10 klavira za studente. Na fakultetu sada postoji samo jedan i po klavir koji je naštimovan. Fakultetu muzičke umetnosti, osim klavira, potrebna je i dvorana kako bi studenti imali pristojne uslove za rad", kazao je akademik Božić.

On je dodao da treba preusmeriti predizborne političke razgovore na samo biće umetnosti.

"Nemam ništa protiv nove koncertne dvorane u gradu. Ni ja ni festival koji zastupam. sa druge strane mrtvi zidovi ne znače ništa. Treba ulagati u mlade ljude koji će svirati, izaći iz provincije i doći u taj famozni krug dvojke i pokazati svoj raskošni talenat. Fakultet muzičkih umetnosti nestaje, jer je zgrada u lošem stanju a instrumenti gotovo uništeni", kazao je Božić i dodao da umetnost ne sme da propada zbog nemara i nedostatka adekvatnih sredstava.

Prema njegovim rečima, umetnička muzika je veoma komplikovana radnja koja pamti mnogo i najdelikatniji sloj kojim se nešto poručjue.

"Bemus ne možemo izjednačiti sa ostalim dogadjajima u gradu. Jer, Bitef ili bilo koji festival u Beogradu nije važan kao Bemus. Moramo da čuvamo muziku daleko ozbiljnije i selektivnije i da budemo mudriji kada je budućnost Bemusa u pitanju, da ne bi doživeli pad", kazao je Božić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE