Obrenovac, 20.01.2019

Treće Arhitektonsko Bijenale u Beogradu


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 13.12.2017.
'Balkansko Arhitektonsko Bijenale' (Balkan Architectural Biennale - BAB) treći put biće održano od 18. do 24. decembra u prostorijama Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj

Foto:Jovana Miletić/BAB/Promo
BAB predstavlja platformu u oblasti arhitektonsko-urbanističke teorije, prakse i produkcije i primer je stručne saradnje regionalnih arhitektonskih udruženja i intelektualaca na prostoru Balkana. Sama ideja BAB-a je nastala iz potrebe za povezivanjem unutar regiona i razmenom iskustava i ideja na polju arhitekture. Primarna funkcija BAB-a je popularizacija arhitektonske struke u široj i stručnij javnosti između država u okruženju radi njihovog povezivanja. Javni prikaz realizacija i projekata, odnosno njihova kompetitivnost na Bijenalu, imaju za cilj da vremenom podignu kvalitet arhitektonsko-urbanističke delatnosti na Balkanu i širem regionu.

Ovogodišnja tema BAB-a su "Balkanski obrasci u urbanizmu i arhitekturi" koji uz krilaticu "Balkan bez granica" nastoji da diskutuje i promišlja dosadašnje obrasce življenja i kreiranja kako fizičke, tako i društvene arhitekture na teritoriji Balkana u cilju osnaživanja arhitektonsko-urbanističke delatnosti, dok se BAB 2017. se sastoji od tri celine: arhitektonsko-urbanistička i dizajnerska  izložba, naučna konferencija i sajam investicija; čiji su konceptori komesar bijenala dr Tatjana Mrđenović zajedno sa direktorom Markom Stojanovićem.

Kurator izložbe je arhitekta Dr Tatjana Stratimirović, koja će zajedno sa svojim timom koji čine arhitekta Tijana Atanasijević (arhitektonska izložba) i dizajner Jelena Nikolić (dizajnerska izložba), prikazati neka od najvrednijih ostvarenja regionalne arhitekture i dizajna, ali ugostiti i projekte izvan regiona, čiji su autori poreklom sa ovih prostora.

Konferencija će se i ove godine baviti nekim značajnim temama, u kojima svoje izazove može prepoznati ceo balkanski region. Novina će biti prisustvo nenaučnih slušaoca, tj. učesnika u diskusiji, a koji dolaze iz sveta investicija, projektovanja i državne uprave, kojima će naučna istraživanja i njihova potencijalna primena, biti posebno interesantna. Tako BAB pomera granice ideje da se na jednom mestu prožimaju načna istraživanja, praktično projektovanje i finansijski interesi investitora, autor koncepta naučne konferencije je doktor Tatjana Mrđenović

Zvanično otvaranje Balkanskog arhitektonskog bijenala zakazano je za ponedeljak 18.decembra sa početkom u 19 časova u Jugoslovenskoj Kinoteci.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE