Obrenovac, 20.10.2018

Filmski festival 'NOVA EVROPA' u bioskopu Doma omladine Beograda


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 20.10.2017.
Podela na staru i novu Evropu stara je koliko i prijem novih ─Źlanica, biv┼íih zemalja iza gvozdene zavese, 2004. i 2007. godine u Evropsku uniju...

Foto:Promo


´╗┐

Pitanje šta je to evropski identitet, staro je koliko i sam kontinent. Pitanje ko su pravi Evropljani jedno je od najbesmislenijih, a ipak naj─Źeš─çe postavljanih pitanja danas. U velikoj sali Doma omladine Beograda 21. i 22. oktobra 2017. odr┼ża─çe se filmski festival "Nova Evropa", ta─Źnije revija savremenog isto─Źnoevropskog filma.

U vremenu kada se svuda širom Evrope ponovo naoru┼żavamo starim nacionalnim identitetima, di┼żemo zidove na granicama i etni─Źki se prebrojavamo, Dom omladine Beograda pokre─çe nov filmski program koji kroz predstavljanje najaktuelnije ponude umetni─Źkih ali i visoko komercijalnih filmova iz srednje i isto─Źne Evrope, iz zemalja bivšeg Varšavskog pakta, postavlja pitanje šta ─Źini Evropu Evropom.

Od ─Źeškog kandidata za Oskara za 2017. godine, preko najgledanijeg poljskog filma u prethodnoj godini, pa do prave bombe u istoriji ma─Ĺarskog art filma, predstavljamo vam ─Źetiri odabrana igrana filma iz zemalja koje su ne tako davno delile sudbinu sovjetskog isto─Źnog lagera, a koje sada akivno grade naš zajedni─Źki evropski identitet.

Kroz pri─Źe o burnim istorijskim doga─Ĺajima, borbama protiv društvenih tabua, ili pokušajima da se intimni ┼żivoti stave pod razumnu kontrolu, ovi filmovi nam pri─Źaju dobro poznate pri─Źe, muke i dileme svih Evropljana, na sve┼ż, ironi─Źan, duhovit i neo─Źekivan na─Źin.

Upoznajmo Novu Evropu, pošto smo i mi sami deo nje.

 

Subota, 21. oktobar

16:00

Premijera filma "Sokak" (10 min), nastalog u okviru projekta “Sokak – Projekat o razli─Źitosti i znati┼żelji” Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Nakon projekcije razgovara─çemo s ─Źlanovima migrantske zajednice i predstavnicima organizacija civilnog društva koji se bave pitanjima migracija.

FIlm "Sokak" bi─çe prikazan i pre svih projekcija u okviru festivala "NOVA EVROPA", u subotu i nedelju od 18:00 i 20:00.

18:00
Dokumentarni film „Koraci u vatri“, (“StĐŐpki v ogĐŐnĐĆ”), 50 minuta, Bugarska, 2015
Re┼żija: Andrej Had┼żivasilijev i Melodi D┼żilbert
Uzbudljivi, hriš─çanstvom loše prekriveni paganski obi─Źaji Balkana! Bugarski ritualni magijski ples u vatri (nestinarstvo) koji se svakog 3. juna tradicionalno odvija u podno┼żju prelepe planine Strand┼że.

20:00
Film: “Umetnost ljubavi”, (Sztuka Kochania), 121 min, Poljska, 2017
Re┼żija: Marija Sadovska
U konzervativnom poljskom društvu 20. veka, Mihalina Vislocka bori se za pravo da objavi svoju knjigu o seksu kao da joj ┼żivot od toga zavisi.
Po istinitom doga─Ĺaju.

Nedelja, 22. oktobar

18:00
Film: “1945”, 91 min, Ma─Ĺarska, 2017
Re┼żija: Ferenc Terek
Dolazak dva ortodoksna Jevreja u mali grad u ma─Ĺarskoj provinciji prvo leto posle kraja rata prevrnu─çe na glavu sve planove za svadbu sina lokalnog opštinskog slu┼żbenika. Film je nagra─Ĺen na filmskom festivalu u Berlinu.

20:00
Film: “Ledena majka”, (Bába z ledu), 106 min, ─îeška, 2017.
Re┼żija: Bohdan Slama
Kada udovica u godinama do┼żivi iznenadnu romansu, to ─çe u potpunosti promeniti njene prioritete u ┼żivotu, a njeni sebi─Źni sinovi na─çi ─çe se u neo─Źekivanoj situaciji. ─îeški kandidat za Oskara.

Cena ulaznice: 250 dinara

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE