Obrenovac, 23.10.2018

Prvi posetioci posle 10 godina u Muzeju savremene umetnosti


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 21.10.2017.
Muzej savremene umetnosti je ju─Źe, posle 10 godina, kona─Źno otvorio svoja vrata

Foto:Tanjug / Zoran ┼Żesti─ç


´╗┐

Me─Ĺu posetiocima su predstavnici inostranih kulturnih centara u Beogradu, ustanova kulture i umetnici, a prisutni su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevi─ç, gradska sekretarka Ivona Jevti─ç, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabi─ç, predsednica Narodne skupštine Maja Gojkovi─ç i gradona─Źelnik Beograda Siniša Mali. Prvih sedam dana publici ─çe biti omogu─çeno da u bilo koje vreme obi─Ĺe izlo┼żbu, a ulaz ─çe biti besplatan.

Kolekcija muzeja formira se još od 1958. godine, od vremena osnivanja Moderne galerije, sa ciljem da se što bolje predstave najzna─Źajniji umetnici, razdoblja, pokreti i tendencije umetnosti 20. veka na prostoru Balkana, Srbije i šire.

Danas kolekcija muzeja ima više od 8.000 dela i predstavlja jedinstven prikaz razvoja umetni─Źkog stvaralaštva 20. i 21. veka na pomenutim podru─Źjima.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevi─ç izjavio je da ─çe MSU postati mesto hodo─Źaš─ça gostiju iz ─Źitavog sveta i dodao da je to dokaz da je Vlada Srbije odr┼żala re─Ź da ─çe rekonstruisana zgrada muzeja biti otvorena za javnost ta─Źno na godišnjicu, jer je Muzej savremene umetnosti otvoren 20. oktobra 1965. godine.

"Verujem da ─çe u decenijama ispred nas to mesto na Uš─çu biti mesto hodo─Źaš─ça brojnih gostiju i posetilaca iz zemlje, regiona i iz celog sveta. Beograd se ponovo sna┼żnim koracima vra─ça na mapu zna─Źajnih kulturnih lokacija u ovom delu sveta", istakao je ministar.

"Ovo je jedan od najlepših dana od kada sam ušla u Vladu. Posle deset godina ponovo je otvoren Muzej publici u Beogradu i celoj Srbiji", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabi─ç koja je prisustvovala otvaranju renovirane zgrade muzeja.

Ona je ocenila da je "sramota" da Beograd deset godina nije imao Muzej savremene umetnosti, ali da je dobro što je kona─Źno otvoren i što su se prvi put svi okupili oko ideje rekonstrukcije.

Premijerka je istakla da se od sutra okre─çe fokus ka radovima na Narodnom muzeju kako bi i ta kulturna ustanova bila napokon otvorena.

Brnabi─çeva je rekla da je cilj da se poka┼że koliko je kultura uz obrazovanje va┼żna, a koliko je ─Źesto bila zapostavljena.

"Bez kulture ne mo┼żemo da budemo napredno društvo", cenila je ona.

Zgrada MSU, delo arhitekata Ivana Anti─ça i Ivanke Raspopovi─ç, za publiku je zatvorena 2007. kada je otpo─Źela prva faza rekonstrukcije i adaptacije. Obnova te reprezentativne zgrade podrazumevala je ure─Ĺenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sre─Ĺivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno ure─Ĺenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade.

Muzej je nakon radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetni─Źkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima. Vukosavljevi─ç je istakao da su Vlada i Ministarstvo kulture tokom dve godine za potrebe rekonstrukcije MSU-a izdvojili oko 680 miliona dinara. Prethodno je za rekonstrukciju krova dato oko 400 miliona dinara, te ukupna suma izdvojena u proteklih 10 godina za rekonstrukciju MSU-a iznosi oko milijardu dinara.

Do 27. oktobra publika ─çe biti u mogu─çnosti da u bilo koje vreme obi─Ĺe izlo┼żbu, a ulaz ─çe biti besplatan.

U tom periodu u prate─çem programu nastupi─çe dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabriel Felc, dok ─çe igra─Źi Drezden Frankfurt komanije i srpski igra─Źi izvoditi dve koreografije slavnog Jakopa Godanija. Organizovan je i muzi─Źki program na platou ispred muzeja, uz d┼żez kvartet Four Plus, di-d┼żejeve Bobana Petronija i Sonju Pavlicu, kao i programi za najmla─Ĺe posetioce.

Uvedene su i tri vanredne autobuske linije koje ─çe od Trga Republike, Vukovog spomenika i Banovog brda saobra─çati do MSU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE