Obrenovac, 20.10.2018

Evropski dan jezika u Beogradu


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 22.09.2017.
Ma─Ĺarska poslovica ka┼że 'Onoliko smo osoba koliko jezika govorimo', a svake godine 26. septembra, u svim krajevima Evrope proslavlja se Evropski dan jezika, tako i u Beogradu

Foto:Youtube Screenshot/Djordje Jojkic


´╗┐

Ova inicijativa Saveta Evrope, zapo─Źeta 2001. godine, posve─çena je naglašavanju zna─Źaja svih evropskih jezika.

Na taj na─Źina 800 miliona Evropljana u 47 zemalja ─Źlanica Saveta Evrope ohrabruje se da u─Źi više jezika, u svim uzrastima, kako u školi tako i izvan nje.

Savet Evrope podr┼żava višejezi─Źnost u ─Źitavoj Evropi, uz ube─Ĺenje da je poznavanje više jezika jedan od puteva koji vode ka boljoj komunikaciji izme─Ĺu razli─Źitih kultura i jedan od klju─Źniih elemenata bogatog kulturnog i jezi─Źkog nasle─Ĺa kontinenta.

Evropski dan jezika u Srbiji organizuje EUNIC Srbija - mre┼ża evropskih kulturnih centara koji su prisutni i/ili predstavljeni u Srbiji, a ove godine u program ─çe biti uklju─Źeno devet zemalja (Nema─Źka, Austrija, Švedska, Rumunija, Gr─Źka, Italija, Španija, Francuska, Portugal), osam jezika i 17 organizacija.

Kako najavljuje EUNIC, to ─çe biti prilika za mlade ljude svih uzrasta da otkriju razli─Źite jezike i da se obaveste o na─Źinima na koje mogu da ih nau─Źe u okviru obrazovnih ustanova u Srbiji, u školama jezika ili preko interneta.

Program obele┼żavanja Evropskog dana jezika po─Źinje u 12 sati susretom sa kulturnim, jezi─Źkim i evropskim organizacijama koje rade na promovisanju evropskih jezika u Srbiji, zala┼żu se za obrazovanje i evropsku kulturu, uz organizovanje kviza o Evropi i jezicima.

Posetioce ─çe ugostiti Gete institut, Institut Servantes i Francuski institut, a u 16 ─Źasova po─Źinje program "Evropski jezik i kroz muziku i umetnost" i tokom ─Źitave ve─Źeri umetnici i plesa─Źi, ali i u─Źenici viših razreda osnovne škole slavi─çe evropske jezike kroz muziku.

Zvani─Źno otvaranje zakazano je za 16 sati na Kalemegdanu u prisustvu Sema Fabricija, šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE