Obrenovac, 12.12.2018

Eksperimentalni filmovi u Domu omladine


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 24.12.2017.
Četvrti festival REZ biće održan 26. decembra

Foto:MONDO/Mihaela Šljukić Bandović
Četvrti festival savremenog eksperimentalnog filma (REZ) naslovljen "Svetlosne razglednice" biće održan 26. decembra u Domu omladine Beograd i velikim delom posvećen opusu Ane Hušman.

"Teorija koja Hoda" [TkH], u saradnji sa Domom omladine Beograda i Multimedijalnim institutom iz Zagreba, pokrenula je 2014. godine filmski festival koji se bavi savremenim praksama eksperimentalnog i umetničkog filma.

Osnovna ideja je da svake godine u fokusu bude jedan od najznačajnijih i još uvek aktivnih autora koji svoje radove smeštaju u polje filmskog eksperimenta, odnosno specifična scena eksperimentalnog filma koja se vezuje za rad dotičnog autora.

Cilj festivala je da kreira umetničku i edukativnu platformu za predstavljanje i promociju inovativnih i radikalnih filmskih praksi.

Četvrto izdanje festivala predstaviće opus Ane Hušman, koja sa hrvatske umetničke scene donosi jedan od danas najzapaženijih i istrajnijih glasova eksperimentalnog filma u postjugoslovenskom kulturnom prostoru.

Hušman u svojim radovima rašÄlanjuje strukturu i teksturu filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta.

Eksperimentiše s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom. Unutar radnih procesa, zanima je preispitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija i struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja.  Docentkinja je na Odseku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i suosnivač udruženja RESTART, gde već dugi niz godina vodi program filmske edukacije.

Pored dela Ane Hušman biće prikazani i najnoviji radovi Ivana Faktora, Borisa Poljaka i Vladislava Kneževića i time napravljen kratak i žustar presek savremenog eksperimentalnog filma iz Hrvatske.

Program se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE