Obrenovac, 24.02.2019

7 veli─Źanstvenih izba─Źeni iz Sava centra


Izvor: blic.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 25.01.2018.
Osniva─Źi i direktori jednog od najboljih doma─őih filmskih festivala obratili su se javnosti otvorenim pismom u kojem stoji da je egzistencija manifestacije na kojoj se prikazuju najbolji svetski dokumentarni filmovi ugro┼żena, te da se njeno odr┼żavanje odla┼że na neodre─Ĺeno vreme

Foto:G.Srdanov/RAS Srbija


´╗┐

Pismo prenosimo u celosti:

"Posle trinaest veli─Źanstvenih godina konstantnog kvalitativnog rasta i uspona, nakon svih izuzetnih doprinosa beogradskoj, srpskoj i evropskoj kulturnoj sceni, festival je, ne našom voljom ili postupcima, izlo┼żen nepremostivim teško─çama. Dovedeni smo u situaciju da moramo da prona─Ĺemo na─Źin da se njegovo postojanje nastavi u drugo vreme i na nekom drugom mestu, verujemo na prole─çe ove godine.

Od samog po─Źetka, od prvog odr┼żavanja festivala 2005. godine, sklopili smo dogovor sa Sava centrom o zajedni─Źkoj organizaciji. Svih ovih godina ta saradnja je funkcionisala s poverenjem i entuzijazmom. Zahvalni smo svima u Sava centru koji su na razli─Źite na─Źine svake godine nastojali i zajedno sa nama ulagali napore da se festival odr┼żava u sve boljim uslovima i na što bolji na─Źin. Povodom proslave 40 godina Sava centra, 2017. godine dobili smo Povelju 'za izuzetnu saradnju i poseban li─Źni doprinos afirmaciji Sava centra'.

Me─Ĺutim, pre potpisivanja novog ugovora za 2018. godinu, na naše iznena─Ĺenje, saopšteno nam je iz uprave Sava centra da se prekida svaka dalja mogu─çnost ovakve saradnje. Iznose─çi argument da, zbog situacije u kojoj se nalazi, Sava centar po─Źinje da funkcioniše isklju─Źivo na komercijalnoj osnovi, što podrazumeva ukidanje suorganizacije festivala.

Time je festival preko no─çi dobio status bilo kog komercijalnog klijenta i ponudu koriš─çenja kapaciteta Sava centra uz pla─çanje visokih cena zakupa. Generalni direktor Sava centra je odbio bilo kakvu komunikaciju ili dijalog i uzvratio nam je apsolutnim ─çutanjem i ignorisanjem.

Bez mogu─çnosti, a i bez ┼żelje da ovakve uslove prihvatimo, jer smatramo da potpuna komercijalizacija kulture zna─Źi njeno izvesno uništenje, javno iskazujemo protest protiv ovakvog tretmana festivala, ne pristaju─çi da novac i profit budu iznad mnogo va┼żnijih ljudskih vrednosti i potreba.

Ohrabreni vašom vernoš─çu i entuzijazmom, ne odustajemo od našeg zajedni─Źkog festivala i podjednako, kao svih ovih godina, spremni smo da se borimo za vrhunsku lepotu, filmsku magiju i vrednosti jedinstvene antologije modernog dokumentarizma - 'Sedam veli─Źanstvenih'.

Zoran i Svetlana Popovi─ç"

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE