Obrenovac, 23.10.2018

Biblioteka grada Beograda pokrenula portal za preporu─Źivanje knjiga


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 26.12.2017.
Biblioteka grada Beograda kreirala je jedinstven portal za preporuke za ─Źitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku, a u ─Źijem radu u─Źestvuju jo┼í 34 javne biblioteke iz Srbije i oko 60 bibliotekara

Foto:Thinkstock


´╗┐

Direktorka Biblioteka grada Beograda Jasmina Ninkov je na predstavljanju portala "Šta da ─Źitam" rekla da je u pitanju jedinstven sajt u Srbiji ─Źiji cilj je da ponudi kvalitetne knjige i podsetila da je gradska biblioteka ranije pokrenula portal sa preporukama knjiga za mlade i decu pod nazivom "─îitam, pa šta".

Idejni tvorac i rukovodilac projekta Marjan Marinkovi─ç rekao je da je portal pripreman više od godinu i po dana, da su sproveli niz istra┼żivanja i intervjua, analizirali sli─Źne sajtove u zemlji i svetu i uvideli da je portal za preporuke za ─Źitanje zaista potreban doma─çim ─Źitaocima.

On je precizirao da je cilj da usmere ─Źitaoci na kvalitetnu literaturu, ali i da se preporu─Źi bibliotekama šta bi trebalo da imaju na svojim policama.

Pored bibliotekara, preporuke ─çe pisati i knji┼żevna kriti─Źarka Jasmina Vrbavac i pisci Mihajlo Panti─ç i Ljubica Arsi─ç.

Arsi─ç, koja i predaje knji┼żevnost u muzi─Źkoj gimnaziji gde "vodi prijatnu bitku da osvoji nove ─Źitaoce", prime─çuje da mladi uglavnom biraju knjige prema preporuci roditelja ili drugara i da su ljudi, kada u─Ĺu u knji┼żaru, zbunjeni ogromnim brojem knjiga i šarenilom te se mahom opredele za bestselere.

Portal "Šta da ─Źitam", prema njenom mišljenju, predstavlja adekvatan na─Źin da pripadnici generacije, koja je navikla na nove medije, dobiju preporuku od ljudi koji se razumeju u knji┼żevnost, da ─Źuju za nekog novog pisca, nau─Źe kako da pristupe nekom delu i shvate zašto je va┼żno ─Źitati.

Arsi─ç je naglasila da je sajt namenjen mladim ─Źitaocima koje tek treba pridobiti, ali i onim iskusnijim koji ┼żele da dobiju informacije neophodne da bi se odlu─Źili da u mnoštvu knjiga baš odre─Ĺenoj posvete svoje vreme.

─îitaocima su na sajtu na raspolaganju oblasti: knji┼żevnost, nauka, umetnost i filozofija.

Pored kratke preporuke, mo┼że se pro─Źitati i odlomak iz dela, biografija onog ko preporu─Źuje odre─Ĺenu knjigu, a portal ─çe se, prema re─Źima Marinkovi─ça, i dalje unapre─Ĺivati.

Predstoji izrada latini─Źne verzije, posebne aplikacije za koriš─çenje portala na mobilnim ure─Ĺanjima, a razmišljaju i da ─Źitaocima omogu─çe da ostave svoje komentare o knjigama koje su na osnovu preporuke odabrali i pro─Źitali.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE