Obrenovac, 19.01.2018

Ozelenjavanje Zelenog venca instalacijom koja razbija beogradsko sivilo


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 27.12.2017.
U susret izgradnji prvog zelenog solitera u Srbiji, budućeg balkanskog eko-centra na Zelenom vencu, projektantska firma 'Stattwerk' dala je još jednom šansu mladim stvaraocima

Foto:─Éor─Ĺe Bo┼íkovi─ç


´╗┐

Grupa studenata sa odseka za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije, predvo─Ĺena mentorkom Anom Ostoji─ç, pokazala je svojom umetni─Źkom instalacijom kako siva konstrukcija mo┼że da se transformiše u zeleni, pulsiraju─çi objekat. Ovaj umetni─Źki iskorak simbolizuje po─Źetak ozelenjavanja Zelenog venca.

"Inspirisani metamorfozom prirode, uzeli smo reciklirana platna i drvene letve i posadili seme. U centru grada, na dvanaest spratova, izrastao je Biotop – drvo visoko gotovo 50 metara. Platna, postavljena pod razli─Źitim uglovima na spratovima zgrade, raspore─Ĺena su tako da hvataju svetlost i vetar koji, na ovaj na─Źin, o┼żivljavaju ovu zelenu instalaciju“, objašnjavaju studenti Aleksa Vitorovi─ç, Ivana Miljkovi─ç, Jana Bjelica, Marko Grani─ç, Miloš Nikoli─ç, Sara Stoši─ç i Tamara Tasi─ç, koji su u─Źetvovali u realizaciji instalacije „Biotop“, koju je osmilila Ana Ostoji─ç, dizajnerka enterijera iz „Stattwerka“, projektantske firme koja je dala šansu mladim studentima.

"Kao što se ekosistem sa prirode prenosi na grad, tako mo┼żemo i da uporedimo razvoj biljke i zgrade nekadašnje Beobanke. Prvi korak preobra┼żaja smo predstavili kroz svetlosnu instalaciju. Ova biljka, kao i mnoge druge, klija iz betona, tra┼żi svoj put ka svetlu i ┼żivotu – Biotop drvo se probija kroz sivilo Beograda i osvetljava nekada zaboravljeni objekat. Uz instalaciju je postavljen i print preko ograde, koja bojama budi prostor, slavi klijanje novih ideja i predstavlja prvi korak ka zelenijem Zelenom vencu“, dodaju mladi autori.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE