Obrenovac, 22.02.2019

NOVI FILM JAVNOG SERVISA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 29.01.2018.
Dokumentarac RTS o herojima sa Košara

Foto:M.Petrovi─ç


´╗┐

Heroji sa Košara i Paštrika, posle dve decenije, kona─Źno ─çe postati i TV junaci kojima ─çe se diviti i najmla─Ĺe, milenijumske generacije.

RTS priprema za slede─çu godinu igrano-dokumentarni film kao zahvalnost i po─Źast borcima koji su sa─Źuvali granicu sa Albanijom tokom NATO bombardovanja.

Premijera filma o bitkama na Košarama i Paštriku u ─Źijoj ─çe produkciji, pored javnog servisa, u─Źestvovati i Ministarstvo odbrane i Vojnofilmski centar “Zastava film”, predvi─Ĺena je 9. aprila 2019. godine, ta─Źno dve decenije nakon što se zaratilo na ovim karaulama.

- Planiramo da u tri epizode predstavimo sve što se doga─Ĺalo na Košarama, svih 67 dana, od 9. aprila do 14. juna 1999. godine, uz osvrt na stradanja i borbe u tom regionu i tokom 1998. godine. Predstavi─çemo sve vojnike i starešine svih jedinica koje su u─Źestvovale u borbama. Ve─ç smo snimili intervjue sa više od 70 u─Źesnika bitke na Košarama, a slede nam razgovori sa borcima na Paštriku - isti─Źe Sla─Ĺana Zari─ç, novinarka RTS-a i autorka filma.

Herojska odbrana pripadnika vojske tadašnje SR Jugoslavije pla─çena je sa 108 palih boraca u ovim bitkama.

- Svi oni bili su mesecima mokri u rovovima na visini od 2.000 metara, po snegu, kiši, magli. Posebni heroji su vojnici na odslu┼żenju vojnog roka. Re─Ź je o mladi─çima od 18, 19 i 20 godina koji nisu rekli “ne” svojoj otad┼żbini, iako je smrt bila svuda oko njih - naglašava Zari─çeva.

Jedan od junaka je pukovnik Duško Šljivan─Źanin, komandant 53. grani─Źnog bataljona, koji je izdr┼żao prvi udar regularne vojske Albanije i pripadnika OVK.

- Zaustavili smo ih na granici. U borbi je poginulo 14 vojnika, 66 je ranjeno. Pored Srba, ginuli su i Crnogorci, Bošnjaci, Romi i Ma─Ĺari. Prvi vojnik koji je poginuo bio je Ma─Ĺar ─Éula Dorin iz Pan─Źeva - ka┼że Šljivan─Źanin.

Konferenciji za medije prisustvovao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE