Obrenovac, 24.02.2019

'Prii bli鱉e': 116 filmskih premijera na 46. FEST-u


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 30.01.2018.
Meunarodni filmski festival FEST, na kome e premijerno biti prikazano 116 filmova i 10 filmskih klasika, odr鱉ae se u Beogradu po 46. put, od 23. februara do 4. marta, pod sloganom 'Prii bli鱉e', saop禳tili su organizatori

Foto:FEST


"FEST e otvoriti višestruko nagraivani ameriki film 'Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju' Martina Mekdone, a zatvoriti poljski film 'Lice' autorke Malgo鱉ate Šumovske", rekao je umetniki direktor FEST-a Jugoslav Panteli na predstavljanju ovogodišnjeg festivala.

Prema njegovim reima, program e se odvijati u tri takmiarska i sedam revijalnih programa.

"Glavni takmiarski program nudi 16 filmova iz Maarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske", naveo je umetniki direktor FEST-a.

O najboljima u kategorijama Glavnog takmiarskog programa za film, scenario, re鱉iju, mušku i 鱉ensku ulogu i najbolje debitantsko ostvarenje odluivae 鱉iri u kome e biti Milo Manevski, Jovan Jovanovi, Elma Tataragi, Mila Turajli i Gordan Kii.

U istim kategorijama nagrade e se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji "Srpski film", o emu e odluivati 鱉iri u sastavu Alen Sinkauz, Miloš Timotijevi, Lordan Zafranovi, Katarina Radivojevi i Damjan Kozole.

"U nacionalnoj selekciji uestvovae pet filmova koji e na FEST-u imati premijeru, a to su 'Banditi u potrazi za mamom' Koste Ristia, 'Ederlezi rising' Lazara Bodro鱉e, 'Horizonti' Svetislava Dragomirovia, 'Izgrednici' Dejana Zeevia i 'O bubicama i herojima' Petra Pašia", kazao je Panteli.

On je rekao da je snimljeno još domaih filmova koji nisu imali premijeru, ali su njihovi autori i producenti odluili da ih prika鱉u na nekom od svetskih festivala A kategorije, zbog ega nije bilo mogue da uestvuju na FEST-u.

Na konferenciji je istaknuto da e u treem takmiarskom programu "Granice" biti prikazano osam flmova koji su ocenjeni kao subverzivni, kontroverzni, umetniki filmovi koji pomeraju granice u tematskom i estetskom smislu.

Selektor tog dela festivala Mladen orevi posebno je istakao film "Hitelr’s Hollywood" koji se bavi nemakom kinematografijom za vreme vladavine nacista.

Selekcija "Microwave" donosi tri mikrobud鱉etna ostvarenja, meu kojima je i premijera domaeg filma Jelene Markovi "12 gnevnih 鱉ena", a na "Docufestu" bie prikazivani dokumentarci o Vitni Hjuston, Keriju Grantu, Milu Manevskom, dok e u novom programu "Play UK", koji je spremljen u saradnji sa Britanskim savetom, biti prikazivani filmovi iz te zemlje i ostvarenja u VR (virtuelna realnost) formatu.

U programu "Thrills and Kills" bie prikazani 鱉anrovski filmovi horori i trileri poput horora "Maus" smeštenog u BiH do novog trilera Gele Balubani "Money".

"Ove godine nagradu 'Beogradski Pobednik' za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobie maarski reditelj Ištvan Sabo i srpska glumica Neda Arneri, a 'Beogradski Pobednik' za dosadašnje stvaralaštvo bie dodeljen ruskom reditelju Karenu Šahazarovu", kazao je Panteli.

Pored zvaninih nagrada, bie dodeljena i nagrada "Nebojša ukeli" za najbolji film regiona, Politikina nagrada "Milutin oi”" kao i nagrade FIPRESCI 鱉irija i FEDEORA 鱉irija.

Gradska sekretarka za kulturu i predsednica Odbora FEST-a Ivona Jevti istakla je da e gradska uprava za ovu manifestaciju izdvojiti "rekordnih 30 miliona dinara", a da se od Ministarstva kulture, koje je raspisalo konkurs, oekuje najmanje ista finansijska podrška kao i prošle godine, kada je FEST dobio devet miliona dinara.

Jevtieva oekuje da e dodatna sredstva za neometano odr鱉avanje festival dobiti i od sponzora.

Filmovi e se prikazivati u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kuturnog centra, bioskopu Fontana, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Jugoslovenskoj kinoteci, Centru za kulturu "Vlada Divljan", a ove godine prvi put i u sali Sine grand Rakovica (Cine Grand).

Karte za festival bie puštene u prodaju 3. februara. Cena ulaznica je od 250 do 400 dinara, a za otvaranje festivala 500 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE