Obrenovac, 24.10.2018

Sve─Źano zatvoren Sajam knjiga:Slede─çe godine gostuje Maroko


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 30.10.2017.
Zamenik ambasadora Nema─Źke Aleksandar Jung predao je ju─Źe otvorenu knjigu Muhamedu Amin Bela┼żu, ambasadoru Kraljevine Maroka, i na taj na─Źin simboli─Źno zatvorio Me─Ĺunarodni beogradski sajam knjiga

Foto:Tanjug / Dimitrije Goll


´╗┐

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga po─Źasni gost su bile ─Źetiri zemlje nema─Źkog govornog podru─Źja: Nema─Źka, Ssvajcarska, Lihtenštajn i Austrija.

Na slede─çem 64. Sajmu knjiga u Beogradu po─Źasni gost bi─çe Kraljevina Maroko.

Predsednik odbora Me─Ĺunarodnog beogradskog sajma knjiga Zoran Avramovi─ç naglasio je da je na upravo završenoj smotri knjiga bilo preko 1.000 u─Źesnika i više direktnih izdava─Źa nego prošle godine.

"Naš odbor je imao tri zadatka: da sa─Źuvamo tradiciju, unapredimo programe i da našu posredni─Źku ulogu izme─Ĺu ─Źitalaca i pisaca unapredimo. Ove godine imali smo 519 direktnih izlaga─Źa, dok ih je prošle godine bilo 480. Imali smo i ve─çi broj doma─çih direktnih izdava─Źa, 403 ukupno. Kada je re─Ź o inostranim direktnim izlaga─Źima, ove godine bilo ih je prisutno 116, a prošle 68. Na Sajmu knjiga je bilo ukupno 1.033 u─Źesnika i to izlaga─Źa, siuzlaga─Źa i zastupljenih firmi. Posetioci su imali prilike da budu deo 525 programa od ─Źega je 10 izlo┼żbi", kazao je Avramovi─ç.

Jung je istakao gostoprimstvo Beograda i priliku da ─Źetiri zemlje predstave svoju knji┼żevnost na nema─Źkom jeziku.

"Imali smo posebno zadovoljstvo da u─Źestvujemo na jednom od najve─çih sajmova ovog tipa. Svi smo u┼żivali u saradnji sa našim partnerima u Beogradu i predstavnicima gradske vlasti. Imali smo i veliku podršku lokalnih partnera kao što su 'Krokodil' i 'Traduki'. Zahvalni smo na interesovanju koje je publika u Srbiji izrazila za nema─Źku kulturu, jezik i knji┼żevnost i verujem da ─çe tradicionalno dobre veze izme─Ĺu Nema─Źke i Srbije biti produbljene. ─îestitam i ambasadoru Maroka preuzimanje statusa po─Źasnog gosta slede─çe godine", kazao je Jung.

Ambasador Maroka ocenio je da je ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu organizovan na vrhunski na─Źin.

"─îestitam i po─Źsnim gostima na izuezenom nastupu. Sre─çan sam što je Maroko prva arapska zemlja koja ima ─Źast da bude po─Źasni gost na Beogradskom sajmu knjigu. To ─çe omogu─çiti posetiocima da se upoznaju sa svim dimenzijama marokanske kulture. Maroko je ponosan na svoju kulturu, svoju posebnost i otvorenost prema svetu", kazao je Amin Bela┼ż.

Ivona Jevti─ç, gradska sekretarka za kulturu, izrazila je zadovoljstvo što ─çe Maroko biti po─Źasni gost na slede─çem 64. sajmu knjiga. "Sigurna sam da ─çe prisustvo pisaca i izdava─Źkih ku─ça iz nama prijateljske zemlje na Sajmu knjiga izazvati veliko interesovanje ─Źitala─Źke publike, jer Maroko ima veoma va┼żnu i veliku knji┼żevnu tradiciju", kazala Jevti─ç.

Nagrade za Akademsku knjigu i Lagunu

Izdava─Źke ku─çe “Akademska knjiga” i “Laguna” primili su ju─Źe nagrade koje su dobili glasovima akreditovanih novinara kao najbolji izdava─Ź izme─Ĺu dva sajma za najprofesionlaniji odnos prema medijima.

Prema glasovima 32 novinara iz 15 redakcija za najboljeg izdava─Źa izabrana je “Alademska knjiga” koja je na ovogodišnjem 62. Me─Ĺunarodnom beogradskom sajmu knjiga ve─ç pre nekoliko dana dobila nagradu sajamskog ┼żirija kao najbolji izdava─Ź.

Vlasnica i glavna urednica Bora Babi─ç je od predsednika komisije koja prebrojala novinarske glasove novinara Dragana Bogutovi─ça primila povelju i umetni─Źku sliku akademskog slikara Dragana Stojkova.

Jedan od ─Źlanova komisije za brojanje glasova Tatjana Nje┼żi─ç (Blic) je navela razloge da je toliko novinara glasalo sa “Akademsku knjigu”njenom produkcijom, jer su svih 50 naslova koje je objavila izme─Ĺu dva sajma “pravi knji┼żevni biseri”. Kao poseban doprinos oboga─çivanjnu srpskih biblioteka ona je navela stihove nema─Źkog pesnika Encesbergera u odli─Źnom prevodu Drinke Gojkovi─ç što je prava poslastica za svakog ko ceni vrhunsku poeziju.

Bora Babi─ç se zahvalila svim novinarima koji su pratili sajam na nagradu koju smatra veoma va┼żznom jer su je dodelili novinari koji odli─Źno poznaju knjizavnost i srpsko izdavaštvo. Ona se pohvalila da je uvek imala dobre odnose sa novinarima i podsetila se kako je dobila odli─Źne prikaze prve knjige koju je izdala iako novinar nije poznavao izdava─Źa.

Ona se zahvalila na ovom prizanju poklanjanjem knjige “Spasavanje medija” ┼Żilija Ka┼żea francuske novinarske, svim novinarima koji su došli na uru─Źenje nagrade, jer je zaklju─Źila da ─çe im ova knjiga dobro do─çi kako bi pisanim medijima vratili ─Źitaoce.

Direktorka marketinga “"Lagune" Ana Spasojevi─ç je u ime svoje ekipe primila povelju i sliku Dace Mar dok je Meliha Pravdi─ç (RadioBeograd2) obrazlo┼żila odluku glasa─Źa da najviše glasova daju za drugu kategoriju. Ona je podsetila da je “Laguna” do sada tri puta nagra─Ĺivana za najprofesionalniji odnos prema medijima što je još bolja potvrda da se ovaj izdava─Ź konstantno brine o plasmanu informacija o svojim knjigama.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE