Obrenovac, 20.10.2018

Vukosavljevi─ç: Bez strategije lutamo, sa strategijom manje


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 01.10.2017.
Ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljevi─ç ka┼że da je Srbiji potrebna Strategija kulture da 'ne bi lutali', ve─ç da bismo znali ┼íta u narednih deset godina finansiramo, ┼íta treba sagraditi, ┼íta popraviti, a ┼íta unaprediti

Foto:Tanjug / Ministarstvo kulture


´╗┐

Povodom zamerki na anonimnost autora Strategije, Vukosavljevi─ç je za RTS rekao da su na izradi njenog Nacrta radili ljudi iz Ministarstva kulture, ministar, pomo─çnici ministra zadu┼żeni za oblast kulturnog nasle─Ĺa, finansija...

"Zatim su to direktori naših ustanova kulture i njihovi saradnici, Zavod za razvoj društvenog razvitka je zna─Źajno u─Źestvovao u tome, kao zaposleni u mnogim ustanovama kulture ─Źiji je osniva─Ź Ministarstvo kulture i informisanja", napomenuo je Vukosavljevi─ç.

Upitan ─Źime je nezadovoljna nezavisna kulturna scena, ministar je odgovorio da je to uglavnom koli─Źina novca dobijena na konkursima.

"Nezavisna kulturna scena u klasi─Źnom smislu obuhvata nekoliko hiljada nevladinih organizacija koje za svoju osnovnu delatnost imaju oblast kulture. Asocijacija koja sebe naziva nezavisnom kulturnom scenom obuhvata nešto manje od 100 subjekata iz te oblasti", naveo je on. Istakao je me─Ĺutim da finansiranje iz Ministarstva kulture i informisanja i rad Komisije tog ministarstva ne zavisi od toga "da li ste nezavisna kulturna scena, nevladina nevladina organizacija, pojedinac ili neka ustanova kulture ili Institucija. Va┼żno je, kako je istakao, imati kvalitetan projekat.

"U okviru te ─Źinjenice, samo u sektoru savremenog stvaralaštva ove godine je finansirano 770 projekata od kojih 285 pripadaju nevladinom sektoru", napomenuo je ministar ukazuju─çi da su se primedbe na Strategiju uglavnom kretale u oblasti projektnog finansiranja, sastava komisija, transparentnost i odlu─Źivanje...

Što se ti─Źe primedbi da je previše apostrofirana ─çirilica i srpski jezik, on je podsetio da je u Srbiji govori srpski jezik, te da srpski narod govori srpskim jezikom.

"Maternji jezik se ne govori ni u Francuskoj, ni u Engleskoj, ni u ─îileu, ni u Belorusiji, ni u Japanu. Nema prevelikog insistiranja. Jedan vrlo mali deo Strategije se odnosi na neophodnost zaštite ─çirili─Źnog pisma koje se sve manje koristi na javnom prostoru, i mi smo predlo┼żili neke mere u cilju ve─çeg koriš─çenja našeg tradicionalnog pisma", naveo je ministar.

Kada je rec o srpskom jeziku, on je dodao da se ponu─Ĺena rešenja ti─Źu se izvesnih re─Źnika i izvesnih obaranja posustalih katedri srpskog jezika u inostranstvu. Upitan zašto nam je potrebna Strategija kulture, Vukosaljevi─ç je istakao da je kultura jedan od osnovnih elemenata postojanja jednog društva, dr┼żave ili naroda.

"Najve─çi broj zemalja i u Evropskoj uniji, pa i drugde u svetu, imaju svoje Strategije kulturnog razvoja. Zašto je bitno? Pored ostalog i zato da bismo znali šta u narednih deset godina finansiramo, koliko dr┼żava misli da finansira u oblasti kulture, šta treba sagraditi, šta popraviti, šta unaprediti. Bez Strategije mi lutamo, sa Strategijom, nadam se, mnogo manje", zaklju─Źio je ministar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE