Obrenovac, 20.05.2019

Vukosavljevi─ç potpisao prvi pravni akt o digitalizaciji


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 01.11.2017.
Prvi pravni akt kojim se reguliše proces digitalizacije u oblasti kulture potpisao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u prostorijama Ministarstva

Foto:Tanjug/Dragan Kujund┼żi─ç


´╗┐

Potpisivanju akta kojim se reguliše proces digitalizacije osim Vukosavljevi─ça prisustvovali su i na─Źelnik odeljenja za odr┼żavanje i razvoj ra─Źunarsko-informati─Źkog sistema Narodne biblioteke Srbije Miroljub Stojanovi─ç i pomo─çnik ministra za razvoj digitalne istra┼żiva─Źke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Dejan Maslikovi─ç.

Ministar Vukosavljevi─ç je napomenuo da je re─Ź u usvajanju pravilnika o digitalizaciji bibliote─Źke gra─Ĺe i izvora.

"Ministarstvo kulture i informisanja je u oktobru prošle godine osnovalo sektor za digitalizaciju kulturnog nasle─Ĺa i time su stvoreni prvi formalni preduslovi da se strateški pristupi ovom zna─Źajnom procesu na na─Źin koji bi bio organizaciono i stru─Źno utemeljen i strateški koncipiran", kazao je Vukosavljevi─ç.

On je istakao da digitalna transformacija ustanova kulture predstavlja novi savremeni na─Źin njihovog poslovanja.

"To je specijalni okvir za predstavljanje na adekvatan i savremen na─Źin naše kulturne baštine u svetu. Ministarstvo kultrure je potpisalo sporazume sa ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Telekomom, Majkrosoftom i Kancelarija za IT i E upravu. To su naši pouzdani partneri bez ─Źije podrške ne bi postigli dobre rezultate", kazao je Vukosavljevi─ç.

Prema njegovim re─Źima, Ministarstvo kulture i SANU napravili su mešovito odbor koji se tako─Ĺe bavi strateškim pitanjima iz oblasti digitalizacije.

"Izuzetna saradnja našeg ministarstva i SANU, daje garanciju da ─çe se proces digitalizacije sprovoditi na jedan osmišljen na─Źin. U cezi sa današnjim sporazumom Ministarstvo kulture i informisanja je formiralo radnu grupu koja je radila nekoliko meseci na izradi ovog pravnog akta koji danas potpisujemo. Nakon objavljivanja u Slu┼żbenom glasniku taj akt ─çe stupiti na snagu", rekao je ministar.

On je istakao da je re─Ź o prvom pravnom aktu iz oblasti kulture koji reguliše koji ure─Ĺuje proces digitalizacije ─Źime Ministarstvo kulture i informisanja ostvaruje strateške ciljeve Vlade Srbije.

"Postoje─ça zakonska akata nisu upšte ili nisu u dovoljnoj meri regulisala digitalizaciju tako da ovaj pravni akt predstavlja atomsko jezgro budu─çe legislative koja ─çe ovaj proces dovoditi u red. Na nama je da intezivno pronalazimo na─Źine da se ovo polje uredi u slladu sa našim postoje─çim propisima. Istovremeno va┼żno nam je da sve to harmonizujemo sa propisima Evropske unije. Radi─çemo i na usvajanju zakona o arhivima koje ─çe pratiti podzakonski akti", kazao je Vukosavljevi─ç.

Ministar se zahvalio radnoj grupi koju je ─Źinilo osam predstavnika.

Šest predstavnika je bilo iz biblioteka, a ministarstvo kulture su predstavljala dva ─Źlana radne Radne grupe.

Dejan Maslikovi─ç je napomenuo da je grupa stru─Źnjaka iz ministarstva i biblioteka posle nekoliko meseci rada uspela da kreira jedan dokument koji je je u ovoj fazi zadovoljavaju─çeg karaktera i koji pokriva sve potrebe koje iziskuje proces digitalizacije u bibliotekama u Srbiji.

"Ovaj dokument usvaja ministar kulture, a ne Vlada ili Skupština i kao takav je podlo┼żan promenama. Digitalizacija je dinami─Źan proces koji ima svoj po─Źetak eli ne i kraj. O─Źekujemo da ─çe se ovaj dokument u budu─çnosti menjati u odnosu na zahteve struke i potrebe korisnika biblioteka i bibliote─Źkih fondova", kazao je Maslikovi─ç.

Prema njegovim re─Źima, digitalizacija ima posledice na svakodnevni ┼żivot svih gra─Ĺana korisnika biblioteka.

"Cilj ministarstva kulture jeste da intezivnim radom i ubrzavanjem procesa digitalizacije u ustanovama kulture. Namera nam je da kompletno kulturno nasle─Ĺe u ustanovama kulture i privatnim kolekcijama, kao i savremeno stvaralaštvo pribli┼żimo gra─Ĺanima. Naro─Źito madim naraštajima koje treba aktivirati i privoleti da više pose─çuju ustanove kulture", kazao je Maslikovi─ç.

On je napomenuo da ─çe u rekonstruisanim muzejima u Beogradu biti posve─çena pa┼żnja interaktivnim sadr┼żajima.

"To ─çe biti predmet budu─çih pravilnika na kojima ministarstvo kulture radi", kazao je Malsimovi─ç.

Miroljub Stojanovi─ç ja kazao da je digitalizacija neminovnost u svim sferama ┼żivota, naro─Źito u ustavama kulture.

"Digitalizacija predstavlja vid zaštite kulturnih dobara. Naša biblioteka je po─Źela proces digitalizacije još 2004. godine. Kasnije su mnoge biblioteke po Srbije sledile taj naš naum. Narodna biblioteka Srbije se do sada u procesu digitalizacija vodila uputstvima evropskih zemalja. Usvajanjem ovog dokumenta reguliše se digitalizacija fondova biblioteka i on ─çe biti od velike pomo─çi ustanovama koje zapo─Źinju proces digitalizacije", napomenuo je Stojanovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE