Obrenovac, 20.10.2018

KUD-ovi širom Srbije 14. oktobra u akciji reafirmacije amaterizma


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 05.10.2017.
Kulturno umetni─Źka-dru┼ítva (KUD) ─çe u vi┼íe od 150 gradova i naseljenih mesta 14. oktobra u podne organizovati jedno─Źasovnu akciju tokom koje ─çe pro┼íetati i izvesti neke od svojih igara kako bi se tog dana Srbija podsetila na snagu amaterizma, najavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevi─ç

Foto:Screenshot/Youtube


´╗┐

"Srbija ─çe tog dana da se priseti snage amaterizma, kultura uzvra─ça udarac, amaterizam uzvra─ça udarac", kazao je Vukosavljevi─ç na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja.

On je rekao da ─çe tog dana KUD-ovi prikazati ono ─Źime raspola┼żu, a što je nedovoljno iskoriš─çeno.

"Naša kulturna umetni─Źka društva su rasadnici talenta, mesta okupljanja i dru┼żenja mladih ljudi", kazao je Vukosavljevi─ç i dodao da ─çe se akciji pridru┼żiti i nekoliko srpskih KUD-ova iz inostranstva.

Isti─Źu─çi da je danas amaterizam zapušten, ministar je naveo da je Ministarstvo kulture i informisanja stalo na stanovište da se amaterizmu moraju dati nova krila.

"Kulturno-umetni─Źka društva su ostala i osta─çe oaza ─Źistog ljudskog mladala─Źkog okupljanja. Oni imaju velike kapacitete i potencijal. Oni ─Źine jezgro kulturnih aktivnosti u malim mestima Srbije. Mnogo je bolje da se mladi okupljaju u njima nego da sede u kladionicama ili kafi─çima do kasno", kazao je Vukosavljevi─ç.

Prema njegovim re─Źima, neophodno je da dr┼żava konkretnim - finansijskim i organizacionim merama pomogne kulturno-umetni─Źka društva da bi o┼żivela i opstala.

Ministar zaštite ┼żivotne sredine Goran Trivan ocenio je kao nedopustivo gašenje više desetina KUD-ova širom Srbije zbog loše materijalne situacije.

Trivan, koji je i predsednik Skupštine saveza kulturno-umetni─Źkih društva Srbije i predsednik beogradskog AKUD "Ivo Lola Ribar", pozvao je lokalne samouprave da pomognu kulturno-umetni─Źkim društvima, da ih ne izbacuju iz njihovih prostorija i da ne zahtevaju da pla─çaju ─Źlanarinu.

"Mi smo 50 godina razbijena vojska. Nismo imali krovnu organizaciju. Ovaj naš izlazak na javnu scenu je poruka lokalnim samoupravama da je neodr┼żivo da se KUD-ovi izbacuju iz svojih prostorija, da pla─çaju zakupnine", rekao je Trivan.

On je kazao da je etnomuzikološko nasle─Ĺe ovog prostora najzna─Źajnje kulturno nasle─Ĺe. "Dosta je da smo ve─Źno najbolji, a da niko o tome ne vodi ra─Źuna", rekao je Trivan i dodao da se uvek zapita - "ko je ovde normalan?" kada ─Źuje da neka opština nema 10.000-20.000-30.000 dinara da plati ─Źoveka koji radi u KUD-u tog mesta.

Trivan je podsetio da je pre dve godine osnovan Savez kulturno-umetni─Źkih društava Srbije sa sedištem u Novom Sadu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE