Obrenovac, 20.10.2018

Filmske greške su nekada pre pravilo nego izuzetak


Izvor: B92,100posto.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 06.11.2017.
Jedna od omiljenih zanimacija zaljubljenika u filmove je uočavanje smešnih filmskih grešaka

Foto:Thinkstock,Printscreen
Bilo da je reč o nelogičnostima, slučajnim upadima statista u kadar u kome ne bi trebalo da se nalaze, predmetima i odeći koji ne pripadaju odgovarajućem razdoblju u nekom istorijskom filmu ili greškama u kontinuitetu, sve one znaju da budu veoma zanimljive.

Neke greške je zaista teško izbeći, pa ni producentima ne smetaju sve dok većina ljudi ne može da ih primeti. Predstavljamo vam najčešće vrste grešaka koje se "zalome" u skoro svakom filmu.

1. Ova greška je oduševila i samog Džordža Lukasa, reditelja "Ratova zvezda". Jedan jurišnik, koji je zapeo glavo u vrata, nasmejao je sve fanove filmske franšize.

2. Filmska franšiza "Pirati sa Kariba" prepuna je grešaka, kakva je ova sa uletanjem članova filmske ekipe u kadar.

3. Neke scene, pogotovo akcione, snimaju se i po nekoliko dana, pa u celom tom haosu ne mogu svi da se sete kako su rekviziti stajali pre završetka snimanja.

Često fleke misteriozno nestaju, pocepana odeća se pojavljuje zakrpljena, a razbijeni prozori se sami "poprave". Slično se dogodilo u "Spajdermenu", u kome su se venecijaneri sami od sebe ispravili posle tuče.

4. Ekipa na snimanjima se verovatno najviše nervira kad im se među scenografijom nađu stvari koje tamo nemaju šta da traže, a oni ih ne uoče na vreme. Pa kada ih uoče i sklone, ne znaju da su ih već snimili ili ne. Tako je bilo i u "Sumraku", u kome se u istoj sceni ruksaka malo pojavi, pa ga malo nema.

5. Greške tipa šta je koji glumac u kom trenutku držao u rukama i koliko se nivo tečnosti u čaši promenio za nekoliko minuta, takođe su među češćima. Na primer, Bred Pit u istoj sceni iz filma "Okeanovih 11" prvo drži čašu, a zatim tanjir.

6. Ponekad se zaboravi na radnje koje bi trebalo preduzeti da bi sve izgledalo što uverljivije i tačno onako kako bi se u stvarnom životu odigralo, kao što su rupe u zidovima posle pucnjave.

Ipak, pri ponavljanju scena, scenografija ponekad prikazuje stanje koje će se tek dogoditi. Kao u sceni iz "Petparačkih priča", u kojoj su rupe od metaka već vidljive, iako sama pucnjava tek treba da se dogodi.

7. Šminkerima nije lako da naprave uverljivu ranu na licima glumaca, ali bi morali da imaju bolje pamćenje. Naravno da rana ne može da bude baš identična, ali bi barem trebalo na istom glumcu u istoj sceni da bude na istoj strani.

U "Povratku kralja", trećem nastavku "Gospodara prstenova", glumcu Ilaji Vudu ožiljak je malo na desnom, a malo na levom obrazu.

8. Posebno začuđuju situacije u kojima glumci tokom čitavog snimanja nose iste maske i prolaze kroz istu šminkersku pripremu, pa se dogodi da i glumci i šminkeri zaborave ključne detalje.

To se desilo u filmu "Povratak Batmana" sa Majklom Kitonom. U jednom trenutku oko očiju ima crnu šminku, a u drugom je nema.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE