Obrenovac, 22.02.2019

Najbolji d┼żezeri Srbije na Metropolis Jazz Festu


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 07.02.2018.
Najbolji d┼żezeri Srbije okupi─çe se krajem nedelje na prvom Metropolis Jazz Festu u Domu omladine Beograda

Foto:Promo


´╗┐

Na ovaj na─Źin izdava─Źka ku─ça Metropolis Music zaokru┼żuje prve dve godine rada svoje etikete Metropolis Jazz, predstavljaju─çi osam bendova/umetnika ─Źija su izdanja objavljena u tom periodu. U petak 9. februara pred beogradsku publiku izlaze Uglješa Novakovi─ç kvintet, Sanja Markovi─ç, Schime Trio + Two i Fish in Oil, a u subotu 10. februara Drama Organ Trio, Hashima, Konzilium i EYOT.

Novi srpski d┼żez talas ozna─Źava generaciju talenata koja se pojavila na sceni sredinom prošle decenije. Mladi umetnici, me─Ĺu kojima i nekoliko diplomaca inostranih d┼żez akademija koji su se posle studija vratili u Srbiju, veoma brzo su pokazali ┼żelju i sposobnost da uzdrmaju srpski d┼żez zanimljivom i beskompromisnom muzikom koja je brzo našla put do publike.

Njihov izraz krasi visoka izvo─Ĺa─Źka ekspertiza, raznovrsnost i originalnost. Oni poštuju d┼żez tradiciju i razumeju današnje d┼żez fenomene sa obe strane Atlantika, ali znaju i da samo kreativnim radom, tra┼że─çi autenti─Źan zvuk, mogu da igraju zna─Źajniju ulogu na globalnoj d┼żez sceni.

Diskografska ku─ça Metropolis Music prepoznala je snagu novog srpskog d┼żez talasa i odlu─Źila da ustanovi etiketu Metropolis Jazz u okviru koje bi se okupili naši najtalentovaniji sastavi.

Prvo izdanje, album Do You Really Wanna Play sastava Schime Trio, objavljeno je u novembru 2016. godine, da bi se za manje od godinu i po dana stiglo ve─ç do desetog albuma u katalogu, ambicioznog izdanja Nikolov-Ivanovi─ç Undecteta Artistry in Broken Rhythm.

Sastavi okupljeni na etiketi Metropolis Jazz za svoj rad su ve─ç stekli priznanja doma─çe i svetske publike i kritike. O Schime Trio u istom danu su pisali vode─çi svetski d┼żez magazini Down Beat i All About Jazz, što je privilegija koju mnogi renomirani d┼żezeri ne do┼żive tokom cele karijere.

Magazin The New York City Jazz Record uvrstio je drugi album kvarteta Hashima The Haywain (na kome gostuje Portugalka Suzana Santoš Silva) me─Ĺu 100 najboljih u svetu u 2017. godini. Sanja Markovi─ç izazvala je kriti─Źara britanskog magazina JazzWise da napiše: „njena stvarna snaga je u glasu – dubokom i uzbudljivom, sa onom emocijom koja ─Źini da ┼żelite da je iznova slušate.“

Opisuju─çi muziku sa dvostrukog albuma Tri klju─Źa sastava Fish in Oil, poljski kriti─Źar Mar─çin Pulavski utvrdio je da se „njihova muzika sluša celim bi─çem, toliko je tu ┼żara i neobuzdane balkanske fantazije“.

Konzilium se inpiriše srpskim, makedonskim i afri─Źkim folklorom, kao i d┼żez fankom i fju┼żnom. Uspešnu promociju drugog albuma Vizita imali su na Beogradskom d┼żez festivalu 2016. Niški sastav EYOT trijumfalno je otvorio ovogodišnje izdanje te manifestacije.

U njihovoj muzici u prošloj godini u┼żivali su u Bugarskoj, Litvaniji, ─îeškoj, Rumuniji, Nema─Źkoj, BiH, Kini, Francuskoj, Švajcarskoj i Hrvatskoj. ─îeka ih petnaestodnevna turneja po Rusiji. Kona─Źno, u ovom društvu su dva sastava koja su proteklih godina ostvarila zapa┼żenu aktivnost u beogradskim klubovima – Drama Organ Trio i Uglješa Novakovi─ç Quintet – predstavljaju─çi energi─Źni d┼żez sa direktnim nadahnu─çem u zvuku današnjeg Njujorka.

Metropolis Jazz Fest je najbolja prilika da se uverimo u snagu novog srpskog d┼żez talasa, u┼żivaju─çi u majstorijama najve─çih talenata na sceni!

Organizator manifestacije je Metropolis Music. Dodatne informacije o u─Źesnicima nalaze se na stranici: https://www.metropolismusic.rs/jazz-fest

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE