Obrenovac, 14.12.2018

TV KRITIKA : Karađorđe, Vuk i Nemanjići


Izvor: Milojko Božović,Lokalne novine | Obrenovac, 08.01.2018.
Serija 'Vuk Karadžić' u periodu odrastanja bila mi je jedna omiljenih domaćih, iz grupe onih koje su se bavile našom filmski (svesno) nerasvetljenom istorijom

Foto:RAS Srbija
Tu ubrajam i TV film "Karađorđeva smrt". Obe stvari režirao je Đorđe Kadijević, reditelj etabliran u hororu, čovek čija dela, a posebno "Leptirica", danas imaju kultni status među poklonicima žanra. Smatram izuzetno važnom i dalekovidom odluku tadašnjih urednika RTB (danas RTS) da režiju ponude baš njemu. Ni "Vuk" ni "Karađorđe" nisu bili savršeni, ali su bili dobri, vrlo dobri, u pojedinim segmentima odlični. I što je najvažnije, držali su pažnju. Ono ubistvo vožda, odsecanje glave, u horor atmosferi Radovanjskog luga mogao je da izrežira još neko, ali napetost kakvu mu je dao Kadijević je nezaboravna, plaši nas iako znamo ishod. To se zove poštovanje žanra.

Glavna zamerka prvoj epizodi serije "Nemanjići - Rađanje kraljevine" je upravo odsustvo bilo kakve drame, poprilična neinventivnost kad je o zapletu i rediteljskom postupku reč. Recimo, i sa skromnim znanjem istorije znamo da se Nemanja mora osloboditi iz one rupe sa pacovima - ako i ne znamo istoriju, pretpostavljamo, jer da se nije oslobodio, serije ne bi ni bilo - ali nedostaje napetost, saosećanje... I dok su pomenuta Kadijevićeva ostvarenja snažno komunicirala sa mlađom populacijom (doduše u ondašnje vreme jedino usmerenu na dva TV kanala) Nemanjići će, plašim se, već posle one scene sa rupom oterati današnje konzumente "Igre prestola", "Vikinga", ili brojnih vizuelno nadražljivih sadržaja koji se smenjuju vrtoglavom brzinom na mobilnim telefonima. Džaba tu dobrih kostima, solidne scenografije, kada drame nema. Reditelj Marko Marinković i scenarista Gordan Mihić nas ubeđuju da je to samo početak, ali, avaj, publika pobeže.

Da smo malo ozbiljnija i mnogo bogatija kinematografija i kultura, da imamo ozbiljnu nameru da stvorimo žanr od svoje srednjovekovne istorije (poput partizanskog filma Titove Jugoslavije) - koja plače da bude obrađena u filmovima i serijama - jedan neuspeh ne bi značio mnogo, već bi bio putokaz za naredne stvaraoce. Ali da li će biti još prilike posle ove? Ovde možda dobiješ jednu priliku, i zdravo đaci. Zbog toga navijam da su Marinković i Mihić u pravu i da će uspeti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE